Kad spomenemo riječ burek, odmah se sjetimo rečenice: “Sve su pite pitice, a burek je pitac”, jer gotovo da nema Bosanca i Hercegovca koji ne voli ovaj ukusni, tradicionalni bosanski specijalitet od razvučenog tijesta s mljevenim mesom.

Postoji više vrsta bureka od sjeckanog mesa, mljevenog mesa te kombinacija mesa i krompira. Burek, kao i pite uopće, karakteristično je jelo orijentalne kuhinje, a u BiH su ga donijele Osmanlije. Mi vam donosimo recept za šareni burek, odnosno burek u kojem se kombiniraju meso i krompir.

Sastojci:

- 600 grama brašna
- 250 grama
- 500 grama mljevene junetine
- 2 glavice crvenog luka
- So, biber i ulje

Priprema:

Od brašna, malo ulja i soli zamijesite tvrđe tijesto. Istresite tijesto na radnu površinu, premijesite i podijelite ga na kugle. Svaku kuglu obilato premažite uljem, stavite na dublju tacnu ili tepsiju, pokrijte plastičnom folinom i ostavite da odstoji jedan sat.

Za nadjev isjeckajte ili izrendajte krompir i crveni luk, dodajte meso i začinite solju i biberom.

Na pobrašnjenoj radnoj površini stola od kugle tijesta oklagijom razvucite jufku te po njoj pospite nadjev od mesa, krompira i luka, zamotajte je i položite u centar tepsije podmazane uljem. Ostale jufke motajte oko centralne dok ne napunite tepsiju. Jufke možete i pojedinačno zamotati u zvrkove pa ih poredati u tepsiju. Ako želite napraviti slagani burek, u tepsiju stavite prvo jufku a zatim nadjev, te ponavljajte postupak dok ne potrošite napravljeni nadjev. Slaganje završite s jufkom. Za koju god varijantu se odlučite, na kraju burek pomastite uljem.