Ukoliko volite isprobavati nove recepte, donosimo vam ideju za nešto drugačiju baklava.
Potrebno je:
Za čokoladni dio:
2 jaja
1 kašika šećera
1 kašika brašna
1 kašika griza
2 kašike ulja
2 štangle otopljene čokolade
1/2 praška za pecivo
Svjetli limun dio:
2 jaja
1 kašika šećera
1 kašika brašna
1 kašika griza
2 kašike ulja
korica limuna
1/2 praška za peciva
Za preliv:
200 gr šećera
300 ml vode
1 cijeli limun na kriške
1 vanilin šećer
Priprema:
Umutiti prvo čokoladni dio. Jaja umutiti sa šećerom, dodati brašno i griz sa praškom za pecivo.
Dodati ulje i otopljenu čokoladu i sve izjednačiti. Pleh premazati uljem i posuti brašnom. Sipati i izravnati. Peći 10 minuta na 200 stepeni C. Za to vrijeme svijetli dio spremiti. Umutiti jaja i šećer, dodati brašno i griz i prašak za pecivo.
Ubaciti ulje i koricu limuna i sve izjednačiti. Izvadi kolač iz rerne, pa preliti preko čokoladnog dijela i peći još 30 minuta. Malo ohladiti, pa isjeći na kocke.
U šerpu staviti šećer, vodu i limun na krugove kao i vanilin šećer. Neka vri 5-6 minuta, pa preliti prohlađen i isječen kolač.
Ostaviti da upije i sasvim se ohladi. Uživajte!