Baklava od pistacije klasik je bez premca. Iako tradicionalna izvedba s domaćim vučenim korama zahtijeva i vještinu i strpljenje, s kupovnim korama možete malo 'prevariti' tradiciju i za samo malo više od sat vremena uživati u nevjerovatno aromatičnom desertu.

Sastojci


3 šolje pistacija
1 čajna kašika mljevenog cimeta
450 g kora za pite i savijače
230 g maslaca, otopljenog
1 narandža
¾ šolje šećera
¾ šolje vode
⅓ šolje meda
1 čajna kašika vodice cvijeta narandže

Sočno da ne može sočnije: Recept za baklavu s pistacijama i narandžom

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 stepeni. Namastite lim za pečenje dimenzija 23x33 centimetra. U blender stavite cimet i pistacije i fino ih sameljite. Dvije kore tijesta za pite stavite u lim za pečenje i premažite ih rastopljenim maslacem.

Ravnomjerno pospite smrvljenim pistacijama. Ponovite još jednom: 2 kore, maslac pa pistacije. Završite slaganje s dvije kore i premažite ih maslacem. Nožem po dužini izrežite na šest redova.

Pecite 45-50 minuta, dok baklava ne počne dobivati lijepu zlatno smeđu boju. Dok se baklava peče, naribajte koricu narandže i iscijedite sok i stavite ih u manji lonac. Dodajte šećer, vodu, med i vodicu cvijeta narandže. Kada zakuha, nastavite kuhati još 10 minuta. Maknite s vatre i ostavite sa strane. Vruću baklavu prelijte sirupom tako da je zalijete u dva navrata kako bi se sirup bolje upio.