Sastojci:
300 gr špageta
250 gr burrata sira (ili sami napravite smjesu mozzarelle i kajmaka)
30 gr listova bosiljka (može i iz kesice)
4 kašike maslinovog ulja
2 čehna bijelog luka
1 kašika parmezana
2 patlidžana
so po ukusu
biber po ukusu
biljno ulje (za prženje)
Priprema:
1. Propržite patlidžane
Patlidžane ogulite, očistite, narežite na ploške, a zatim na tanke i dugačke trakice. Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri te ubacite narezane patlidžane. Kratko ih propržite u dubokom ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite ih i stavite na papir za pečenje kako bi se upio višak masnoće.
2. Napravite umak
U posudu stavite sir, bosiljak, dvije kašike maslinovog ulja, bijeli luk te začinite solju i biberom. Pomoću štapnog miksera izmiksajte sastojke kako bi dobili glatki i gusti umak.
3. Skuhajte špagete
U zakuhalu vodu stavite špagete te kuhajte prema uputama na pakovanju, a prije nego što je ocijedite, sačuvajte otprilike 250 ml vode u kojoj se tjestenina kuhala.
4. Sjedinite sastojke
U veću tavu na srednje jaku vatru stavite preostale dvije kašike maslinovog ulja te dodajte kuhane špagete. Umiješajte umak od sira i po potrebi dodajte vode od tjestenine da malo razrijedite umak. Umiješajte patlidžane i parmezan. Sve dobro promiješajte i sklonite s vatre.
5. Poslužite
Poslužite s još malo parmezana po želji.
Prijatno