Sastojci:

300 gr špageta

250 gr burrata sira (ili sami napravite smjesu mozzarelle i kajmaka)

30 gr listova bosiljka (može i iz kesice)

4 kašike maslinovog ulja

2 čehna bijelog luka

1 kašika parmezana

2 patlidžana

so po ukusu

biber po ukusu

biljno ulje (za prženje)

Priprema:

1. Propržite patlidžane

Patlidžane ogulite, očistite, narežite na ploške, a zatim na tanke i dugačke trakice. Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri te ubacite narezane patlidžane. Kratko ih propržite u dubokom ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite ih i stavite na papir za pečenje kako bi se upio višak masnoće.

2. Napravite umak

U posudu stavite sir, bosiljak, dvije kašike maslinovog ulja, bijeli luk te začinite solju i biberom. Pomoću štapnog miksera izmiksajte sastojke kako bi dobili glatki i gusti umak.

3. Skuhajte špagete

U zakuhalu vodu stavite špagete te kuhajte prema uputama na pakovanju, a prije nego što je ocijedite, sačuvajte otprilike 250 ml vode u kojoj se tjestenina kuhala.

4. Sjedinite sastojke

U veću tavu na srednje jaku vatru stavite preostale dvije kašike maslinovog ulja te dodajte kuhane špagete. Umiješajte umak od sira i po potrebi dodajte vode od tjestenine da malo razrijedite umak. Umiješajte patlidžane i parmezan. Sve dobro promiješajte i sklonite s vatre.

5. Poslužite

Poslužite s još malo parmezana po želji.

Prijatno