U mnoštvu modernih poslastica, koje se brzo pojavljuju i nestaju, postoji jedan kolač koji je opstao kroz vrijeme, prenoseći duh prošlih generacija. "Svekrvino oko" nije samo slastica, već pravi simbol porodične tradicije, emocija i okusa djetinjstva.
Ovaj kolač svojim izgledom i okusom mami poglede i oduševljava. Svojom jedinstvenom formom u obliku oka, "Svekrvino oko" nije samo dekoracija stola, već prava čarolija za nepce.
Njegova jednostavnost u pripremi i iskrenost okusa čine ga neodoljivim.
Sastojci
• 30 suhih smokava
• 16 kašika vode
• 300 grama kristal šećera
Tekst se nastavlja ispod oglasa
• 250 grama margarina
• 300 grama mljevenog keksa
• 2–3 kocke čokolade za kuhanje
• 30 polovina oraha
• mljeveni orasi ili kokosovo brašno (za završno valjanje kuglica)
Priprema smokava
Odsijecite vrhove smokava (dio gdje je bila peteljka) kako bi se lakše punile. Potopite smokve u vrelu vodu na 10–15 minuta da omekšaju. Ovo će olakšati manipulaciju i formiranje kuglica.
Kada se smokve ohlade i omekšaju, ubacite po jednu polovinu oraha u svaku od njih. Orahov jezgro će kasnije predstavljati srce kolača.

Pravljenje čokoladne mase
U dublju šerpu sipajte 16 kašika vode i dodajte 300 grama šećera. Stavite na srednju vatru i kuhajte dok se šećer ne rastvori i masa ne proključa. Dodajte 250 g margarina i miješajte dok se potpuno ne istopi. Nakon toga, ubacite 2–3 kocke čokolade za kuhanje i nastavite da miješate dok smjesa ne postane glatka i homogena. Kada sve lijepo povežete, sklonite šerpu s vatre i umiješajte 300 g mljevenog keksa.

Oblikovanje: Estetika kolača
Kada su i smokve i smjesa spremne, slijedi najzabavniji dio: formiranje kolačića.
Uzmite jednu punjenu smokvu i obložite je slojem čokoladne smjese. Najlakši način je da dlanovima formirate kuglicu, vodeći računa da se fil ravnomjerno rasporedi oko smokve.
Gotovu kuglicu nježno uvaljajte u: mljevene orahe – za prirodniji i rustičniji izgled ili kokosovo brašno. Nakon što su sve kuglice formirane, poredajte ih na poslužavnik obložen papirom za pečenje ili folijom i stavite ih u frižider da se stegnu.
Idealno vrijeme hlađenja je najmanje tri sata, ali preko noći je najbolji izbor.
Prije posluživanja, kuglice možete dekorirati dodatnim čokoladnim listićima, zlatnim prahom ili mini papirom za praline, piše Avaz.