Svaka peta pekara u Srbiji krši propise, jer koristi lažne sireve i time dovodi potrošače u zabludu, utvrdila je inspekcija. Prvog avgusta je počela primjena uredbe kojom se zabranjuje da se proizvodi sa palminim uljem predstavljaju kao mliječni.

Zbog toga su inspektori svakodnevno na terenu. Načelnik Odjeljenja poljoprivredne inspekcije za bezbjednost hrane Nenad Vujović kaže da su najčešće nepravilnosti u deklarisanju proizvoda, odnosno da nije jasno navedeno da je riječ proizvodu koji u sebi sadrži zamjenu za mliječnu sirovinu.

Nenad Vujović kaže da, kada se pekar odluči da nam ponudi pitu sa sirom ili proizvod koji sadrži mliječni proizvod, a da umjesto toga kao sirovinu koristi neki analogni proizvod na bazi biljnih masti, palminog ulja - ne možemo govoriti o štetnosti proizvoda, ali svakako možemo o obmani potrošača.

Upravo je to bio razlog da Ministarstvo poljoprivrede predloži i usvoji uredbu u kojoj je precizno definisano da svako ko ponudi takav proizvod, mora to jasno da naznači i obilježi - naglašava Vujović.

U sirnici u pekarama se koristi lažni sir: Šokantno otkriće inspekcije

Na pitanje kako se provjerava porijeklo sirovine ako je proizvod već pečen, na primjer burek, Vujović kaže da postoji niz alata za to.

Provjerava se sljedljivošću, pregledom dokumentacije, fizičkom kontrolom, uvidom u magacin, uzimanjem izjava. Čitav jedan splet alata je na raspolaganju inspektorima - dodaje Vujović.

Ukazao je i da su od početka godine imali 47 prijava potrošača vezano za pekare i peciva.

U 16 slučajeva smo utvrdili da su potrošači bili u pravu - dodaje Vujović.

Na pitanje kakve su kazne, Vujović kaže da postoje dva tipa - upravne i novčane.