Ako ste ljubitelj kafe i sladoleda, onda je affogato pravi desert za vas. Ova jednostavna i ukusna poslastica porijeklom je iz Italije, a njeno ime u prijevodu znači "utopljen".
Ono što ga izdvaja od drugih deserata jeste njegova jednostavnost. Potrebna su samo dva sastojka, ali bitno je da su oni kvalitetni. Za pripremu je potreban dobar espresso i kvalitetan sladoled od vanilije.
Affogato savršeno kombinuje toplinu i jačinu espressa sa kremastom sladoledom, stvarajući kontrast koji osvaja već pri prvom zalogaju.
Sastojci:
-jedna kugla kvalitetnog sladoleda od vanilije
-jedan svježe pripremljeni espresso (nekih 30 mililitara)
Priprema:
U staklenu ili keramičku šoljicu stavite kuglu sladoleda. Prelijte je svježe kuhanim espressom i odmah poslužite odmah - dok je sladoled još hladan, a kafa topla.
Možete dodati i malo likera za dodatni sloj ukusa. Kada je riječ o sladoledu, možete koristiti i druge vrste sladoleda s okusom lješnjaka ili karamele. Na kraju, affogato možete ukrasiti naribanom čokoladom ili s malo šlaga, prenosi Klix.


