Palačinke su omiljeni obrok gotovo svih ljudi, a svaka domaćica ima svoj poseban recept. Čuvena kuharica i poslastičarka Meri Beri, koja je poznata TV ličnost i profesionalni šef, otkrila je svoj "tajni recept".

Za još pahuljastije palačinke, Meri u smjesu stavlja jedno cijelo jaje i jedno žumance, umjesto dva cijela jajeta. Ovaj trik čini tijesto bogatijim i ukusnijim. Tajna leži u masnoći žumanca i njegovoj sposobnosti da emulgira, zahvaljujući lecitinu.

Lecitin pomaže u povezivanju masti i vode, omogućavajući tijestu da upije više tečnosti poput mlijeka i šećera. Rezultat su vlažnije, nežnije i slađe palačinke, u poređenju sa onima koje sadrže manje žumanca.

Recept za pahuljaste palačinke

Priprema pahuljastih palačinki je jednostavna i potrebna su vam samo tri sastojka: jaja, mlijeko i brašno, kao i mala količina ulja.

Za savršene palačinke: Dodajte ovaj sastojak i biće vam mekane i pahuljaste

Sastojci

- 125 g glatkog brašna
- 1 jaje i 1 žumance
- 300 ml mlijeka
- Malo ulja

Priprema

Prosijte brašno u činiju i napravite udubljene u sredini. U posebnoj posudi umutite jaje, žumance i malo mlijeka.

Smjesu jaja ulijte u brašno i počnite malo po malo da miješate mokre i suhe sastojke. Postepeno umiješajte polovinu mlijeka, povlačeći još brašna iz sredine dok to radite.

Kad tijesto postane glatko, umiješajte preostalo mlijeko. Zagrijte tiganj i lagano ga premažite uljem. Ulijte dvije do tri kašike tijesta za palačinke u tiganj i nagnite da se ravnomjerno rasporedi po podlozi.

Pecite 45 do 60 sekundi na srednje jakoj vatri dok se na vrhu ne pojave rupice, ivice palačinke uviju, a boja ne postane zlatna. Okrenite i pecite drugu stranu palačinke oko 30 sekundi. Poslužite odmah uz omiljeni nadjev.