Paradajz je bogat prirodnim kalijem, što ga čini idealnim izborom za iftar.

Danas vam donosim iftarski prijedlog nutricioniste Kenana Mandre. Napravite laganu paradajz čorbu s mozzarellom, koja pomaže rehidraciji i unosu elektrolita, te sočnu teletinu u paradajz sosu, bogatu proteinima i zdravim mastima, bez viška ugljikohidrata.

Predjelo: paradajz čorba s mozzarellom

Sastojci (za 4 osobe):

500 ml pasirnog paradajza
1 kašika putera ili maslinovog ulja
1 glavica crnog luka
2 čehna bijelog luka
500 ml vode ili temeljca
1 kašičica origana
so i biber po ukusu
100 g mozzarelle
svježi bosiljak

Priprema:

Na puteru propržiti crni i bijeli luk dok ne omekšaju. Dodati pasirani paradajz, vodu, origano i kuhati 15 minuta.

Začiniti po ukusu i blendati ako želite glatku strukturu. U toplu čorbu dodati kriške mozzarelle da se lagano otope.

Glavno jelo: teletina u paradajz sosu

Sastojci:

600 g telećih kocki
1 glavica crnog luka
2 čehna bijelog luka
400 ml pasirnog paradajza
1 crvena paprika
1 tikvica
1 mrkva
100 ml temeljca -1 kašika putera
so, biber, dimljena paprika, origano
svježi peršun
Priprema:

Teletinu propržiti na puteru do zlatne boje, izvaditi iz tave. U istoj tavi dinstati luk, bijeli luk, papriku, tikvicu i mrkvu.

Dodati pasirani paradajz, začine i kuhati 10 minuta. Vratiti meso i dinstati još 30-40 minuta na laganoj vatri.

Posuti svježim peršunom i poslužiti uz pire od karfiola ili grilovane tikvice.

Ovaj obrok je lagan, ali nutritivno bogat - sadrži visokokvalitetne proteine, esencijalne elektrolite i zdrave masti, bez viška rafinisanih ugljikohidrata. Savršen izbor za zdrav i balansiran iftar!