Zamrzivač je ključni kućanski aparat koji čuva naše obroke, ostatke hrane i unaprijed pripremljena jela. Međutim, ako ne radi ispravno, može predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje. Upravo zato je otkriven jednostavan trik pomoću čaše vode i novčića koji može otkriti da li je došlo do privremenog otapanja sadržaja zamrzivača – posebno korisno nakon povratka s dužeg putovanja.
Trik funkcioniše tako što se čaša napuni do pola vodom i stavi u zamrzivač. Kada se voda zaledi, na vrh leda položi se novčić, a čaša se vrati natrag u zamrzivač. Ako se novčić i dalje nalazi na površini leda, to znači da zamrzivač održava stabilnu temperaturu. Ukoliko je novčić potonuo u led, to ukazuje na to da je došlo do privremenog topljenja i ponovnog smrzavanja – što znači da postoji rizik da je hrana pokvarena.
Kate Hall, stručnjakinja za zamrzivače, objašnjava da ovaj test može upozoriti korisnike na kvar koji inače ne bi primijetili.
Ako primijetite da temperatura nije dovoljno niska, prvo što trebate uraditi jeste pronaći korisnički priručnik za uređaj - savjetuje Hall.

Ako nemate papirnu verziju, dovoljno je da na internetu pretražite model uređaja i dodate pojam "user manual". Priručnik najčešće sadrži savjete za rješavanje problema, uključujući provjeru brtve na vratima i čišćenje zavojnica na poleđini zamrzivača – ali uvijek prvo isključite uređaj prije bilo kakvog čišćenja.
Za dodatnu sigurnost, preporučuje se redovno provjeravati zamrznutu hranu – osjetite je da li je i dalje tvrda na dodir, provjerite miris i znakove plijesni ili promjene boje. Ako primijetite neobične mirise ili izgled, hranu je najbolje baciti.
Ovaj jednostavan trik može vam pomoći da izbjegnete trovanje hranom i osigurate da vaša porodica konzumira isključivo sigurnu i ispravnu hranu.