Konzervirana hrana poput graha ili tune može skrivati opasnu bakteriju koja može uzrokovati paralizu, pa čak i smrt, upozorava stručnjak za higijenu Paul Jackson. Naime, mnoge konzerve koje godinama čuvamo mogu biti kontaminirane opasnim bakterijama, uključujući Clostridium botulinum, bakteriju koja stvara toksine koji napadaju živčani sistem i mogu izazvati smrtonosnu paralizu.

Paul Jackson iz britanske kompanije NRC, koja se bavi zbrinjavanjem otpada, savjetuje da uvijek dobro pregledamo konzerve prije kupnje.

Hrana iz konzerve s blagim udubljenjem uglavnom je sigurna ako nema drugih znakova oštećenja. Ali, duboka udubljenja su ozbiljan znak za uzbunu -rekao je za Mirror.

Naime, takva udubljenja mogu uzrokovati mikropukotine kroz koje bakterije ulaze u konzervu i zagađuju sadržaj. Same bakterije možda nisu opasne, ali u okruženju bez kisika, kao što je zatvorena konzerva, proizvode vrlo otrovne tvari.

Ako osoba pojede takvu hranu, može razviti botulizam, stanje koje uzrokuje ozbiljne neurološke simptome i paralizu, prenosi N1.