NE MOGU OSPORITI BOSNU: KADA SE 1631. ŠTAMPAO BOSANSKO-TURSKI RJEČNIK NI ‘ČUKUN DEDA’ VUKA KARADŽIĆA NIJE SE RODIO

Uništiti Bosnu, njen državni i nacionalni identitet težnje su srpske nacionalne politike, kažu akademici. Na temu Bosna na udaru srpskog nacionalizma od 1995,godine do danas napisano je mnogo knjiga, urađeni i odbranjeni magistarski i doktorski radovi. Međutim, udari na Bosnu i Hercegovinu ne prestaju.

Piše: Amina Bešo

  • Srpski nacionalizam od Nemanjića pa do danas ne miruje protiv Bosne, a zašto protiv Bosne, zato što se Bosna nije uklapala, bila je najstarija država a nije se uklapala ni u srpske ni u hrvatske koncepte. Bosna je u to vrijeme imala izgrađen identitet, etnički, koji su zvali Bošnjani -kazao je danas akademik Mujo Demirović.

Današnja tema praktično je nešto što je uvijek aktuelno, Bosna na udaru srpskog nacionalizma.Osporava se Bošnjački identitet, osporava se država Bosna i Hercegovina. To su stvari koje su karakteristične za „velikosrpsku“ politiku.

  • Mi također trebamo razumjeti da je Srpski narod najbrojniji na prostorima bivše Jugoslavije i da on nema jednu politiku. On ima i druge politike, koje uvažavaju druge narode kao ravnopravne i koji Bosnu tretiraju kao državu, nastalu raspadom Jugoslavije. Problem je što još uvijek kod Srpskog naroda dominira politika koja ima tenzije prema BiH i to se može vidjeti iz puno stvari: iz negiranja genocida, znači najjači sud na planeti je presudio da je učinjen genocid da ga je osmislila i izvrčila vojska RS-a, imate politički vrh u manjem bh entitetu koji to negira – kaže akademik Suad Kurtčehajič.

Pored genocida, negira se i bosanski jezik, a 1631. godine napisan je Tursko-Bosanski rječnik. Kurtčehajić kaže da kada su pisani rječnici bosanskog jezika ni „čukun deda“ Vuka Karadžića nije se rodio. Godine 1907. ukidaju nam bosanski jezik, a kako se moglo ukinuti nešto što prema njihovim riječima „nije postojalo“.

Nakon bosanskog jezika, negiraju i državu Bosnu i Hercegovinu.
Prema mišljenu čak i srpskih historičara, poput Ćorovića Bosna je bila najmoćnija na Balkanu za vrijeme Tvrtka I Kotromanića. Prema riječima hrvatske historičarke Nade Kljajić Bosna jen bila najranija država na Balkanu.

  • Osporavanje Bosne i svojatanje Bosne da je to Srpska zemlja, smisla nema, kaže Kurtćehajić.
  • Godine 1350. kada je Srbija bila najmoćnija Car Dušan Nemanjić napao je Bosnu. Tada je Bosnu branio Tvrtkov stric, Stjepan II Kotromanić. Iako je Dušan ušao u Bosnu, on ga je potukao, protjerao . U to vrijeme nikada im više nije palo na pamet da krenu prema Bosni – riječi su Kurtćehajića.

Od Bosne su htjeli da naprave veliku Srbiju, od ideja očito ni danas ne odustaju. Kurtčehajić je mišljenja da će Bosna ulaskom u NATO naći svoje sigurno utočište.

A znala se Bosna itekako braniti i zube pokazati i bez NATO-a.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE