KO JE DOMAGOJ DUVNJAK – NAJBOLJI IGRAČ EVROPSKOG PRVENSTVA

Domagoj Duvnjak najbolji je igrač Evropskog rukometnog prvenstva. Kapiten Hrvatske reprezentacije vukao je saigrače do finala još od 2010. godine.

Piše: Kerim Priganica

Nakon što je u polufinalu protiv Norveške postigao osam golova i odlučujući sedmerac za produžetke, Duvnjak je i u finalu bio srce i vođa ekipe Line Červara. Međutim, Španci su u finalu bili bolji i osvojili zlato.

Put ovog sjajnog rukometaša krenuo je u rodnom Đakovu. Osim u sportu u kojem je bio sjajan, Domagoj se isticao i kao odličan učenik. Otac mu je trenirao đakovački rukometni klub i radio kao profesor tjelesnog odgoja, a trenirali su rukomet i Domagojeva majka i sestra. Porodica je bila podrška u pohodu Duvnjaka u sami vrh rukometa.

S 15 je godina već igrao u prvoj ligi, godinu kasnije bio najbolji strijelac, što mogu samo odabrani. Ove krađe lopti koje danas gledamo tada je radio još i više, pa je djed možda i požalio što je za svaku ukradenu loptu unuku obećao 50 kuna.

Kao kadet s Karačićem i Štrlekom osvaja zlato, a koliko je dobar bio, s 18 godina ga je Červar ubacio u seniore. Tri godine kasnije Hamburg za njega Zagrebu plaća milion maraka. Rukometni velikan Kiel je takvog igrača morao imati u svojim redovima pa ga je 2014. godine doveo u svoje redove. Duvnjak već 11 godina igra u Bundesligi.

U gimnazijskim klupama upoznao je ženu svog života, Luciju, koja ga je pratila gdje god je igrao. Vjenčali su se, ali ne vole medijsko eksponiranje. Ipak, Duvnjak je uvijek isticao da je Lucija najzaslužnija za njegovu karijeru.

Poznato je i da je Duvnjak prilično praznovjeran pa turnire uvijek igra u istim čarapama – za sreću! Iako se time ne hvali, ne libi se odazvati ni humanitarnim akcijama onda kada treba, no u svemu je diskretan. Odlikuju ga prepoznatljiv duh i jak karakter, odanost svojoj supruzi, timu i porodici.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TRODNEVNI ŠTRAJK UPOZORENJA PROSVJETARA U KANTONU SARAJEVO: USKORO ODLUKA O DRUGIM...

0
U osnovnim školama u Kantonu Sarajevo uspješno je proveden trodnevni štrajk upozorenja u periodu od 17. aprila do danas, a učešće su uzele i kolege koje nisu članovi sindikata, saopćeno je večeras iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo.