GORUĆI PROBLEM GRADA NA NERETVI I DALJE OSTAJE BEZ RJEŠENJA: ŠTA SU NAM REKLI U UDRUŽENJU ‘JER NAS SE TIČE’

Borba za izmještanje deponije Uborak u Mostaru ne prestaje.

Piše: Amina Bešo

Grupa građana i aktivista svakog dana boravi na deponiji, a protesti nedjeljom od kraja prošle godine postali su gotovo tradicionalni.

Kako bi privukli pažnju, ukazali na ozbiljnost problema, istakli da je pojava neizlječivih bolesti kod stanovnika Mostara sve češća, građani su na Uborku organizovali izložbe dječijih radova, rok-školu, turnir u malom nogometu.

  • Mi gore budemo 24 sata, uvijek ima neko i tu smo, stalno. Jučer je bilo više ljudi okupljeno i to radimo jednom sedmično, danas je samo dežura – kaže Nijaz Hodžić predstavnik Udruženja „Jer nas se tiče“

Ipak, niko od nadležnih ih nije obišao. Na Uborak je krajem prošle sedmice, tačnije u petak, otišao američki ambasador u našoj zemlji Erik Nelson.

  • Ambasador je prvo bio zgrožen onim što je vidio gore i čudi se zašto to do sad nije rješeno, bio je jedan sat sa ljudim i pokazao je veliko interesovanje  Naravno, vi znate da oni ništa ne obećaju ali je rekao da će pokušati da pomogne ovim ljudima. Ja se nadam da će ove sedmice ipak vlasti ako je mogao američki ambasador provesti tu sat vremena s nama. Onda se nadam da će i ovi  naši političari shvatiti da ovo ovako više ne može da trebamo sjesti i dogovorit se sta dalje – kaže Hodžić.

Iz UG „Jer nas se tiče“ kažu da znaju da se ovaj problem ne može riješiti za dan, ali žele garanciju da će u nekom razumnom periodu ovaj problem ipak biti riješen.

Zavod za zdravstvo HNK svakog proljaće zabrani kupanje u rijeci Neretvi zbog neispravnosti vode, priča nam Hodžić.

  • Mi tamo imamo ogromne površine zasađene pod voćem i povrćem. To jedemo svi, ne samo Mostar. Površinske vode koje raznose smeće, predstavljaju problem. Možda ipak najveći problem za zarazu predstavljaju ptice i psi jer oni svakog trenutka raznose smeće sa deponije – kaže  Hodžić.

Deponija Uborak, očito, gorući problem grada na Neretvi i dalje ostaje bez rješenja.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

GALA KONCERT U SARAJEVU: BETOVENOVA DEVETA SIMFONIJA POVODOM OBILJEŽAVANJA DANA EVROPE

0
Povodom obilježavanja Dana Evrope, zelenog svjetla za pristupne pregovore Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom (EU) i 20. godišnjice najvećeg proširenja EU, Ured EU u BiH i države članice EU u saradnji s Narodnim pozorištem i Sarajevskom filharmonijom upriličile su večeras Gala koncert, tokom kojeg je izvedena Betovenova deveta simfonija, pod dirigentskom palicom renomiranog belgijskog stručnjaka za Bethovena Jana Caeyersa.