U KOMŠILUKU SE OPASNO NAORUŽAVAJU: SAMO U 2020. GODINI ZA VOJSKU ĆE POTROŠITI SKORO MILIJARDU I PO KM

Budžet Ministarstva odbrane Republike Hrvatske nastavio je s rastom i u 2020. godini za oko 260 miliona kuna na 5,34 milijarde kuna (1,4 milijarde KM), a samo u mandatu ove Vlade proračun Ministarstva odbrane rastao je za 1,3 milijardi kuna

Ove informacije medijima je predočio ministar odbrane Davor Krstičević prilikom prezentacije Plana nabave MORH-a za 2020. godinu.

  • Ovogodišnji Plan nabave sadrži preko hiljadu postupaka nabave i vrijednosti je oko 2,2 milijarde kuna (580 miliona KM). To su velika financijska sredstva i zato je vrlo važno voditi računa o zakonitosti, odgovornosti i transparentnosti svih postupaka, a to u Ministarstvu odbrane upravo i činimo – istaknuo je Krstičević.

On je najavio i potpisivanje ugovora s domaćim privrednim subjektima 17. februara, a gdje će 30-ak domaćih poduzetnika dobiti ugovore teške 457 miliona kuna (120 miliona KM).

Ministar je ponovio da je već prošle godine krenula nabavka američkih helikoptera Black Hawk, a četiri potpuno nova helikoptera bi trebala doći u Hrvatsku tokom 2022. godine. U maju će se znati i nešto više o ponudama za borbenu eskadrilu višenamjenskih aviona, a sam odabir bi se trebao dogoditi do kraja godine.

Također, od ostalih značajnijih projekata opremanja i modernizacije u ovoj godini posebno je naglasio nastavak gradnje Obalnog ophodnog broda za potrebe Obalne straže te proces opremanja borbenim oklopnim vozilom pješadije Bradley.

  • Prototip broda koji je isporučen Hrvatskoj ratnoj mornarici, tehničkom opremljenošću i plovnim karakteristikama značajno je unaprijedio sposobnosti Obalne straže. Krenuli smo i s procesom opremanja Hrvatske vojske borbenim oklopnim vozilom Bradley i taj projekt bit će dodatan poticaj hrvatskim kompanijama da se nametnu kvalitetom i znanjem na svjetskom tržištu. Modernizaciju tih oklopnih vozila očekujemo u Đuri Đakoviću – izjavio je Krstičević, piše Klix.

Ako bi uporedili s našom zemljom, Bosna i Hercegovina za vojsku izdvaja godišnje oko 290 miliona KM, što je manje od jedan posto BDP-a.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TURSKI MINISTAR PRAVDE: GENOCID U SREBRENICI SE NIJE SMIO DOGODITI, SLIČNA...

0
Ministar pravde Republike Turske Yilmaz Tunc izjavio je da se genocid u Srebrenici nije smio dogoditi, ali da se slična patnja ljudi danas ponavlja u Gazi te je poručio da Turska čini sve kako bi se zaustavili barbarski izraelski napadi na narod u Pojasu Gaze.