NJEMAČKA VIŠE NIJE GLAVNI TRGOVINSKI PARTNER BIH: EVO KO JE PRESTIGAO EVROPSKOG GIGANTA

Njemačka više nije najveći trgovinski partner Bosne i Hercegovine.

Godinama je Njemačka bila zemlja s kojom imamo najveću trgovinsku razmjenu, odnosno iz koje najviše uvozimo i u koju najviše izvozimo, piše Biznicinfo.ba.

Njemačka je zadržala poziciju najvećeg izvoznika i uvoznika u BiH ako se gleda cijela prošla godina.

No, odnos snaga se polako, ali sigurno mijenja, pa ako se pogleda trgovina po mjesecima, vidi se da je Njemačka krajem 2019. izgubila poziciju glavnog partnera.

Naime, u decembru je izvoz iz BiH u Njemačku iznosio oko 104 miliona KM, i bio je za oko 30 posto manji nego u novembru.

U istom mjesecu BiH je najviše robe izvezla u Srbiju, u iznosu od 122 miliona KM, što je 16 posto više nego u novembru. To znači da je Srbija pretekla Njemačku i postala najveće izvozno tržište za robu iz BiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

AHMIĆ-MULIĆ I KLIKO: SLIKE SU MI PRED OČIMA. NA STEPENICAMA TIJELO,...

0
Ezan, poziv na molitvu, za pripadnike HVO-a, jedinice Džokeri i Maturice, je značio početak akcije 48 sati pepela, u kojoj je ubijeno 116 civila Ahmića.