BOGATA TORTA KOJOJ NIKO NE MOŽE ODOLJETI, PUN POGODAK ZA SVEČANU TRPEZU

15 apr | 08:15
Napravite ovu fenomenalnu tortu i uljepšajte sebi posljednji dan vikenda. Bogat okus i jednostavna priprema čine je najboljim izborom.

Sastojci za fil:

  • 200 g šećera
  • 2 kašike brašna
  • 250 g margarina
  • 2 kesice vanilin šećer
  • 150 g mljevenog keksa
  • 150 g čokolada za kuhanje


Za koru:

  • 3 jaja
  • 3 kašike šećera
  • 1,5 kašika ulja
  • 3 kašike oraha
  • 2 kašike brašna
  • 0,5 kesice praška za pecivo
  • 1 kašika kakao praha


I još:

  • 150 g jafa keksa
  • 100 g piškota
  • 2 dl soka od narandže
  • 2 kesice šlaga


Skuhajte puding za fil: razmutite tri pudinga od vanilije i dvije kašike brašna u malo hladnog mlijeka. Preostalo mlijeko sa 200 g šećera i vanilin šećerom stavite da provri, pa dodajte puding i skuhajte gust krem. Gotov puding od vanilije ostavite da se ohladi.Za koru razdvojite bjelanca od žumanaca, pa bjelanca umutite u čvrst snijeg sa 3 kašike šećera. Posebno umutite žumanca sa uljem, mljevenim orasima, kakaom, brašnom i praškom za pecivo da nema grudvica, pa pažljivo spojite ove dvije smjese. Smjesu za koru naspite u podmazan okrugao kalup prečnika 28 cm i pecite je u rerni zagrijanoj na 220 stepeni, piše CdM.

Kad se puding od vanilije ohladio nastavite pripremu fila. Razmekšan margarin pjenasto umutite mikserom (ako volite slađe torte možete u margarin dodati 50-100 g šećera u prahu), pa ga spojite sa ohlađenim pudingom i dobro umutite da se fil izjednači. Fil od vanilije podijelite na tri dijela, pa u jedan dio dodajte 150 g mljevenog keksa i promiješajte da se fil izjednači, u drugi dio dodajte 150 g rastopljene čokolade i promiješajte, a treći dio ostavite samo od vanilije.

Bingo tortu složite u kalupu u kom ste ispekli koru na sljedeći način: gotovu ohlađenu koru poprskajte gaziranim sokom od narandže, preko kore premažite fil sa keksom, pa preko njega složite jafa keks samo provučen kroz sok od narandže tako da je čokoladni dio okrenut ka filu sa keksom. Preko jafa keksa premažite čokoladni fil, pa preko njega složite piškote provučene kroz sok od narandže. Piškote premažite filom od vanilije, prekrijte složenu bingo tortu folijom i ostavite je u frižider bar 12h da se dobro ohladi i poveže. Gotovu bingo tortu ukrasite umućenim šlagom, isijecite je na parčad i poslužite.



(Hayat/Foto: Ilustracija, Freepik, Pexels, Pixabay)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE