PRIČA KOJA OKUPLJA SVE OKO ISTOG CILJA: KAKO JE TRGOVSKA GORA UJEDINILA BIH

Ako išta ovu zemlju može ujediniti onda su to problemi. Sjećamo se poplava 2014. kada niko nije pitao ko je za šta nadležan i gdje je entitetska linija već su ljudi, organizacije i vlasti pomagali jedni drugima.

Piše: Alem Karamešić

Trgovska gora drugačija je priča ali ipak priča koja sve u ovoj zemlji okuplja oko istog cilja – spriječiti Hrvatsku da odlaže opasni otpad neposredno uz granicu s BiH.

„Ne – Trgovskoj gori!“

Ako Hrvatska uspije u svojoj nakani, u neposrednoj opasnosti našlo bi se blizu 300.000 građana BiH! Trinaest općina u kojima život u značajnoj mjeri ovisi o rijeci Uni, moglo bi biti ugroženo. Osim ljudskih života, ekolozi nameću i pitanje i koliko bi radioaktivni otpad utjecao na kompletnu floru i faunu ove rijeke koja slovi za jednu od najljepših u Evropi…

Maida Šabeta iz organizacije “Climate save Bosnia” navodi da su eksperti iz BiH i Hrvatske jasno upozorili da Trgovska gora nije adekvatna lokacija za odlagalište nuklearnog otpada, te da predstavlja opasnost za BiH.

  • Ne postoje adekvatne studije za izgradnju ovog odlagališta niti procjene prekograničnog utjecaja čime je prekršena ESPOO konvencija – kaže Šabeta.

BiH protestuje, Hrvatska po svome

Državni organi i nadležna ministarstva do sada su samo upozoravali susjede da odlagalište ne smije biti izgrađeno u Trgovskoj gori bez konkretnijih poteza. S druge strane, građani su bili nešto konkretniji i na nekoliko javnih okupljanja digli glas protiv ove ideje.

Protestiralo se s obje strane granice u općinama koje su ugrožene. Na septembraske proteste u Novi Grad došli su građani iz svih dijelova BiH i poručili da je ovo problem cijele BiH a ne samo nekih općina.

U Hrvatskoj stanovnici općina Dvor, Petrinja i Sisak su također izlazili na ulice. Protiv su odlaganja otpada, ali se njihov glas slabo čuje odnosno, nadležni ih ignorišu i spremni su im ugroziti živote zbog višeg cilja.

Kome se žaliti?

Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu smatra da BiH mora aktivnije djelovati prema Evropskoj komisiji te da bi, ukoliko se donese odluka o smještanju otpada na Trgovskoj gori, sljedeći korak trebao biti međunarodna arbitraža. No postavlja se pitanje koliko je to jak mehanizam jer ne obavezuje nikoga?!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OTVORENO UPOZORENJE IZ AUSTRIJE: HDZ SE ŽESTOKO PROTIVI TEMELJNOM PREDUSLOVU ZA...

0
Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt objavio je u srijedu zakonsku reformu kojom se namjeravaju otežati izborne krađe i osigurati transparentnost, naprimjer na predstojećim lokalnim izborima na jesen.