ČOVIĆ: U TEŠKOJ SMO PROBLEMATICI FUNKCIONIRANJA SVIH INSTITUCIJA, BIH ĆE SE NORMALIZOVATI KADA ZAŽIVIMO KAO SUVEREN PROSTOR

Predsjednik SNSD -a i srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik danas se sastao sa predsjednikom HDZ -an BiH draganom Čovićem u istočnom Sarajevu. Između ostalog, njih dvojica su se obratili predstavnicima medija.

Piše: Edina Bakić

  • Razgovarali o formiranju vlasti i Izbornom zakonu to su dvije tačke potpunog razumijevanja. Upoznao sam HDZ o onom što smo odlučili, i smatarm da je ovo jedan od važnih trenutaka u BiH i da smo ovdje došli zbog međunarodnog faktora – kazao je Dodik.

Kako je kazao Čović, ove dvije partije su odlučne da odbrane koncept konstitutivnosti.

  • Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcioniranja svih institucija u BiH. Neke funkcioniraju dobro, neke loše, a neke nikako. To nas je jako udaljilo od svih integracijskih ambicija. Ja sam jedan od rijetkih koji i dalje vjeruje u integracije – kazao je.

Lider HDZ-a je istakao da je sa Dodikom danas razgovarao o potrebi izmjena izbornog zakona, održavanju izbora u Mostaru, te problemu negiranja konstitutivnosti naroda odnosno legitimnim predstavnicima.

  • Mi ćemo intenzivno komunicirati i tražiti odgovor na rješenje problema na svim razinama vlasti –  kazao je.

Čović je najavio naredne sedmice sastanke s liderima SDA i SBB-a, Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem, kako bi se vidjelo mogu li ti razgovori polučiti određene rezultati i smisao.

  • Mi smo danas postigli suglasje u razmišljanju i viđenju problema da bi funkcionirali kao normalna zemlja, da bi imali legitimitet u donošenju odluka na cijelom prostoru BiH. Biće razgovora i sa predstavnicima međunarodnih institucija, a moj stav o određenom uplitanju međunarodnih faktora je poznat od ranije –  dodao je.

Čović smatra da će se stvari u BiH normalizovati kada zaživimo kao suveren prostor, bez uplitanja.

  • Najbitniji je konsenzus oko svih pitanja, a ne da se ne zna ko koje pitanje rješava sa pojedinačnim istupima. Tu je naravno i pitanje legitimnog predstavljanja tri naroda –  dodao je.

Odgovarajući na pitanje da li je zadovoljan radom Ustavnog suda BiH Čović je kazao da ne može biti zadovoljan.

  • Kako biti zadovoljni kada nemate legitimne predstavnike, kada su danas u Predsjedništvu dva bošnjačka predstavnika. Naravno da ne možete biti zadovoljni. Kako biti zadovoljan kada taj drugi bošnjački član dođe i smjeni sve ambasadore koji su poslani u svijet mjesec dana ranije. Ali na nama je da sukladnu Ustavu sa partnerima to otklonimo –  zaključio je, javlja naša novinarka s lica mjesta, Lejla Kovač – Skendaragić.

Podsjetio je da je HDZ prije 4-5 godina sa SNSD-om kazao da će uspostaviti ekspertni tim koji bi pronašao rješenje kako načiniti zakon koji definira zakon Ustavnog suda BiH koji bi bio u duhu sa Ustavom BiH.

  • Mislim da je to jedno od pitanja koje je trebalo davno riješiti, bar što se tiče HDZ-a – poručio je.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE