PRIJEDLOG ZA VAŠU SUTRAŠNJU IFTARSKU SOFRU: BUMBAR, NEOBIČAN RECEPT IZ BOSANSKE KRUPE

16 maj | 22:00
Bumbar, neobičan recept iz Bosanske Krupe na našu sofru servira Ilarija Bašić.

Definicija tradicije je veoma jasna. Tradicija je, prije svega, usmena predaja znanja, vještina, načina ponašanja i običaja unutar jedne kulture ili skupine ljudi. Tradicija je u tom smislu i kulturno naslijeđe koje se prenosi s generacije na generaciju. 

U tradiciju spada i „Iftar moje nane“.  Te iftare posebno volimo i nosimo u našim srcima gdje god idemo. Tradicija iftraskih jela u porodicama prenosi se s koljena na koljeno. Sigurni smo da svako od vas ima barem jedno jelo čiju je recepturu naslijedio od nane. Prvog dana ramazana „Iftar moje nane“ uljepšat će jelo Ilarije Bašić, direktorice PR agencije i PR menadžerice s reprezentativnim iskustvom. Ilarija je porijeklom iz Bosanske Krupe i na našu sofru prvog dana ramazana donosi sjajno jelo karakteristično za njen rodni kraj. Bumbar je naš prijedlog za vašu sutrašnju iftarsku sofru.

Potrebni sastojci:

  • 1 janjeća maramica

  • 1 janjeća iznutrica (bijela i crna džigerica, srce)

  • 1 veća glavica crvenog luka

  • 3 češnja bijelog luka

  • biber i so 

  • 200 g riže

  • puter

  • ulje






Priprema: 

  1. Janjeću iznutricu staviti u šerpu s vodom, pustiti da prokuha te ostaviti da kuha 30 minuta. Skuhanu iznutricu isjeckati na što sitnije kockice. 
  2. Rižu skuhati uz dodatak jedne kašike putera. 
  3. Sitno isjeckati bijeli i crveni luk. 
  4. U zdjelu staviti isjeckanu iznutricu, dodati skuhanu rižu te usitnjeni luk. Sve posoliti i pobiberiti te dobro izmiješati.

  5. Janjeću maramicu oprati u toploj vodi i sjeći na kocke veličine 10x10 cm. 
  6. Na sredinu svakog dijela izrezane maramice staviti nadjev, a potom ga prekriti krajevima maramice. Važno je da se nadjev u potpunosti prekrije. Stranu bumbara na kojem su preklopljeni krajevi maramice položiti na dno tepsije koju smo prethodno namazali uljem. Na taj način naši bumbari u tepsiji izgledaju oblo i u obliku polulopte. 
  7. Bumbare potom pečemo u prethodno zagrijanoj rerni na 200−220 stepeni, 30 minuta.




Jelo se služi toplo! 



(Almasa Lazović, Hayat/Foto: Hayat)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE



KOMENTARI