POMPEO: SAD SU REALISTIČANE, VIDIMO ŠANSU ZA MIR U AFGANISTANU

Šef američke diplomacije Mike Pompeo izjavio je kako su Sjedinjene Američke Države (SAD) realistične, ali kako vide šansu za uspostavu generacijskog mira u Afganistanu.

Historijski “Sporazum o uspostavi mira u Afganistanu“ su nakon dvogodišnjih pregovora u Dohi danas potpisali američki izaslanik Zalmay Halilzad i jedan od osnivača talibanskog pokreta Mullah Abdul Ghani Baradar.

Sporazum predviđa početak mirovnog procesa u Afganistanu kojim bi trebao biti okončan 19-godišnji konflikt i najduži rat u kojem je SAD učestvovao.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i šef američke diplomacije Pompeo koji je istakao da je to dobra prilika za mir u Afganistanu, javlja Anadolu Agency (AA).

On je također kazao da je i dalje ljut zbog činjenice da su teroristički napadi 11. septembra 2001. godine planirani u Afganistanu u periodu vladavine talibana.

“SAD neće prokockati ono što su njegovi vojnici izvojevali krvlju, znojem i suzama“, kazao je Pompeo.

On je pozvao talibane da nastave rat protiv terorista ISIS-a i da okončaju nasilje nad civilima u Afganistanu.

Uporedo s tim, delegacije SAD-a i vlade Afganistana potpisale su zajedničku deklaraciju u kojoj se navodi da će SAD početi povlačiti svoje snage iz Afganistana i smanjiti broj vojnika u toj zemlji sa skoro 13.000 na 8.600 u roku od135 dana.

Povlačenje svih američkih i savezničkih snaga iz Afganistana predviđeno je u narednih 14 mjeseci, ali to će ovisiti o tome da li će talibanski pokret poštovati svoje obaveze preuzete današnjim sporazumom.

U deklaraciji se navodi kako potpisani sporazum između SAD-a i talibanskog pokreta također predviđa borbu da niti jedna teroristička grupa niti pojedinac ne mogu koristiti tlo Afganistana za pripremanje napada na SAD.

Na ceremoniji potpisivanju sporazuma koji predviđa uspostavu trajnog mira u Afganistanu, a koja je odrana u Dohi se obratio i talibanski lider Baradar koji je kazao da afganistanski narod pati već četiri decenije.

“Povlačenjem stranih snaga afganistanski narod će se rasteretiti islamskim načinom vlasti i otvoriti nove stranice života“, kazao je Baradar.

Baradar se zahvalio mnogim zemljama koje podržavaju mirovni proces u Afganistanu i pozvao ih je da pomognu i u obnovi i ekonomskom oporavku te zemlje. Tokom obraćanja niti jednom nije spomenuo SAD.

Potpisivanju sporazuma u Dohi prisustvovali su brojni svjetski zvaničnici, uključujući i šefa turske diplomacije Mevluta Cavusoglua.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

DENNIS GRATZ BI MOGAO BITI KANDIDAT ZA NAČELNIKA OPĆINE CENTAR? IZETBEGOVIĆ:...

0
Dennis Gratz (DF) bi mogao biti kandidat za načelnika općine Centar u Sarajevu, glasi informacija koja se sve češće spominje u javnosti kao opcija.