PREMIJERNO PRIKAZUJEMO DOKUMENTARNI FILM 9 HEROJA: UPOZNAJTE HEROJE, ČUVAJTE NJIHOV AMANET I AMANET NJIHOVIH SABORACA

Bosna je zemlja dobrih ljudi, zemlja vrijednih ljudi, zemlja ljudi punih ljubavi, zemlja odvažnih i hrabrih ljudi. Bosna je zemlja ratnika i vitezova. Kroz historiju ih je bilo stotine, hiljade. O njima se prenose priče, o njima se pišu i pjevaju pjesme. Bosna i Hercegovina je zemlja heroja.

Piše: Senad Omerašević

Njih je devet. Imena su im utkana u svaki pedalj zemlje bosanske, u svakoj su kapi njenih voda, naziru se u svakom brežuljku i brdu zemlje. Oni su u biću Bosne, moraju biti u duši svih kojima srce zaigra kada se kaže Bosna: Izet Nanić, Adil Bešić, Safet Zajko, Safet Hadžić, Enver Šehović, Nesib Malkić, Hajrudin Mešić, Mehdin Hodžić, Midhad Hujdur.

Oni ništa nisu tražili. Ništa im nije trebalo zauzvrat. Oni su heroji jer su drugima i državi dali sebe, svoje živote. Svi oni, sva deveterica, kao da su znali da mir i slobodu neće dočekati, da će za nju poginuti. Svoje saborce su pripremali za vrijeme kada njih neće biti. Odgajali su ih. “Sutra kad bih izgubio život, ne bi mi bilo žao jer mislim da sam poprilično doprinio da se odupremo agresoru”, govorio je heroj Kapetan Hajro. “Mi moramo jačati naše dobro, naše poštovanje, savjest, karakter, dizati na najveći mogući stupanj. Ne smijemo dopustiti da budemo proganjani, a još manje da mi nekoga progonimo”, savjetovao je heroj Safet Hadžić.

Većina njih jedni za druge nisu znali, nikada se nisu sreli, a kao da su disali istim plućima, kao da im je jedno srce u grudima kucalo, kao da su iz iste kuće izašli. Ali jedno je sigurno – za istu kuću su se borili.

Za heroja Safeta Hadžića njegova supruga Džemila kaže da, kad bi Safet nešto rekao, nikad to nije izdao. Ni heroj Safet Zajko izdati nije znao. “Safet Zajko je poginuo kao borac na prvoj liniji. Ako postoji način da se u ratu postane heroj, onda je to put Safeta Zajke”, opisuje njegov saborac Nedžad Bublin. Istim putem, rame uz rame sa Zajkom, hodio je i Enver Šehović. A priča o njemu je priča “o bosanskom čovjeku koji je spreman da se žrtvuje za domovinu, to je priča o herojstvu”, kaže Enverov saborac Ibrahim Dervišević.

I priča heroja Adema Bešića je priča o herojstvu i hrabrosti. “Ja smatram da sam hrabar čovjek, ali on je bio hrabriji od mene. Adil je bio oličenje hrabrosti”, opisuje Hamdija Abdić Tigar. A Adilov otac Adem zna da je tako. Tako je odgojio sina – da bude njegov, ali sin Bosne. “Ja sam ponosan. Svaki građanin je dužan da brani svoju domovinu, on je jako za to bio aktivan, da brani domovinu”, kaže.

Njihovo herojstvo, njihova veličina jednaka je i u uniformi i bez nje. Svi koji su makar jednom sreli i u oči pogledali krajiškog viteza, heroja Izeta Nanića, znaju da je tako. A majke znaju najbolje. Rasima zna najbolje: “Bio je kao sin dobar, dobar čovjek, otac, sin, dobar branitelj svoje zemlje.” I Edita, kćerka heroja Midhada Hujdura, zna za veličinu svoga oca, zna da je morala odrasti bez njega da bismo ga imali svi mi: “Ja, nažalost, nisam imala priliku upoznati oca, ali sam vrlo ponosna. On je bio lider, neko koga je Bog odredio da povede masu ljudi, da danas imamo slobodu i mir.”

Priča ispričana o bilo kojem od devet heroja je jednaka. O njima, o deveterici, u nagrađenom literarnom radu pisala je mlada Zavidovićanka Ehlimana Alihodžić:

  • Odrastoh u domu koji je naučio domovati u čvrsto zatemeljenom stubištu kojeg nazivaju Bosnom i Hercegovinom. Ona je srezana i uklopljena u kalup koji joj nije priličio niti joj priliči, a misle da će priličiti. Penjati se njime do hvale i uspjeha ne uspijeva svakome, ali svaki korak pružen na njena budna prsa vodi do jedne poruke. Da bi tvoja dova i molitva bile uslišene, moraš devet puta da ih ponoviš svaki dan. Da bi lakše zaspao, moraš devet puta da spomeneš devet imena zbog kojih stubište stoji ugrijano narednih 999 ljeta i zima koje ne prodiru u njega zbog devet duša koje drže stotine hiljada drugih u svojim zelenim, išaranim uniformama. Da bi nastavilo da raste, moraš da se osvrneš na devetericu koja ne oklijevaše devet puta, već nijednom.

I baš je onako kako Halima Husić, kustosica muzejske postavke “Heroji oslobodilačkog rata”, o herojima govori: “Tolika žrtva, tolika ljubav prema domovini i potreba da se ona odbrani nama ne ostavlja ništa drugo osim da se, u najmanju ruku, sjećamo, da o tome učimo – kako voljeti i cijeniti ono čime su nas oni počastili.”

Hayat

Danas, na Dan nezavisnosti, na simbolički i suštinski važan dan za njih, za Heroje, ali i za sve nas, upoznajmo ih bolje. Neka i naša djeca znaju ko su bili i ko jesu: Izet Nanić, Adil Bešić, Safet Zajko, Safet Hadžić, Enver Šehović, Nesib Malkić, Hajrudin Mešić, Mehdin Hodžić, Midhad Hujdur.

Dokumentarni film “9 heroja”, autorice Adise Gojak, gledajte u programu Hayat televizije, premijerno od 17 sati i 45 minuta, te u repriznom emitovanju od 22 sata.

Jer oni su vrijedni svakog poštovanja i zaslužuju da njihove herojske priče znamo i da o njima govorimo.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE