VOĆE I POVRĆE KOJE SE GULI, A NE BI TREBALO

9 aug | 05:10
Znate li da određene vrste voća i povrća ne samo da ne morate, već ne bi ni trebalo gulite? Osim što ćete uštedjeti vrijeme, zadržat ćete i mnoge hranjive sastojke i okuse koji bi se izgubili guljenjem.

Krompir

Uobičajeno je da se za pire krompir, krompir salatu, pa čak i pečeni krompir, odstranjuje kora. Ali to je loša ideja, jer 20 posto hranjivih vrijednosti, kao što je vitamin B, tragovi minerala i vlakana, dolaze iz kore. Krompir samo dobro operite, prenosi B92.

Patlidžan

Kora patlidžana sadrži fitonutrijent nasunin – jak antioksidans koji pomaže u borbi protiv oštećenja stanica zbog kojih dolazi do starenja ili bolesti.

Svježi krastavci

Iako može biti malo gruba, kora tamnozelenih krastavaca je odlična za jačanje imuniteta jer sadrži antioksidanse i vlakna, koji sprječavaju zatvor.

Mrkva

Sve dok je dobro operete, nema nikakvog razloga da je gulite.

Jabuke

Mnogi uklanjaju koru jer je nju teško sažvakati, ali kora jabuke je bogata vlaknima, koja će vas zasititi i pomoći probavi.



(Hayat/foto:Pixabay)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE