UHAPŠENI ČLANOVI KRALJEVSKE PORODICE SAUDIJSKE ARABIJE

Tri starija člana kraljevske porodice Saudijske Arabije, uključujući i kraljevog brata uhapšeni su iz do sada nepoznatih razloga. Ostala dva muškarca bili su među najutjecajnijim ličnostima kraljevstva.

Smatra se da su hapšenja povezana s prestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom. Privođenje je izvršeno u petak rano ujutru. Trojica muškaraca koji su uhapšeni su kraljev mlađi brat princ Ahmed bin Abdulaziz, bivši prestolonasljednik Mohammed bin Nayef i kraljev rođak princ Nawaf bin Nayef.

Mohammed bin Nayef bio je ministar unutrašnjih poslova sve dok ga 2017. godine Mohammed Bin Salman nije smijenio i stavio kućni pritvor.

Mohammed bin Salman smatra se vladarom kraljevstva, nakon što ga je 2016. godine njegov otac imenovao za prestolonasljednika, piše BBC.

Princ Ahmed bin Abdelaziz jedan je od posljednjih preživjelih sinova utemeljitelja zemlje, kralja Abdelaziza, i nadaleko cijenjen među starijim članovima kraljevske porodice.

Drugi stariji princ Mohammed bin Nayef bio je sljedeći na redu za prijestolje prije nego što je iznenada smijenjen prije tri godine. Prije toga bio je ministar unutrašnjih poslova.

Iz kraljevsta nisu niti potvrdili niti demantirali ovu informaciju, ali afere u saudijskom kraljevstvu često su obavijene velom tajni.

Ako se ova informacija pokaže tačnom ovaj potez je način da moćni prestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman učvrsti svoju poziciju.

Iako je Mohammed bin Salman dobio međunarodnu pohvalu 2016. godine kada je obećao niz ekonomskih i socijalnih reformi duboko konzervativnoj zemlji, u posljednje vrijeme upetljan je u niz skandala, uključujući i ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskoj ambasadi u Istanbulu 2018. godine.

Podsjećamo i 2017. godine desetak osoba bliskih kraljevstvu, ministri i poslovni ljudi bili su zatvoreni u hotelu Ritz-Carlton u Rijadu nakon što je prijestolonasljednik naredio njihova hapšenja.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SAD ULOŽIO VETO NA PRIMANJE PALESTINE U UN! ABAS: TO JE...

0
Sjedinjene Države jučer su u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda uložile veto na punopravno članstvo palestinske države u UN-u.