ŽENE, OVDJE SVE GRIJEŠITE: OVO SU POGREŠKE KOJE NE BISTE TREBALI RADITI S PILETINOM PRIJE PEČENJA

9 sep | 18:42
Pečeno pile je jedno od omiljenih jela kod mnogih. Hrskava spolja, sočna unutra piletina je prava slana poslastica koja ostavlja bez daha.

Međutim, mnoge domaćice griješe u pripremi piletine.

Drže je predugo na sobnoj temperaturi. To su idealni uslovi za razvoj bakterija koje mogu da poremete probavu.

Pileće mesto odmrzavajte na tanjiru, pokrijte ga folijom i stavite na dno frižidera, a n pri vrhu.

Riječ je o tome da u pojedinim dijelovima frižidera temperatura varira, naročito pri vrhu i na vratima, a najniža je u donjem dijelu, prenosi Večernji.

Pileće meso ne treba da ispirate prije pečenja jer ćete tako bakterije sa mesa raspršiti po cijeloj površini. Stručnjaci se slažu. Samo ga začinite i pecite.

Nemojte da se koristite daskom za sječenje nakon što ste na njoj sjekli sirovu piletinu ako je prije toga niste oprali.  To isto važi i za nož.

Prilikom pripreme sirovog pilećeg mesa, nemojte stavljati ostale namirnice u dodiru sa mesom kako ne biste prenijeli bakterije na druge namirnice, piše RD.



(Hayat/Foto:Freepik)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE