NANIĆ U DDBIH: OPĆINA BUŽIM ZA SVOJ OPSTANAK JE UDARILA JAKE TEMELJE

Bosanska Krajina, uvijek naš ponos, uvijek stamena i čvrsta, ali uvijek na udaru. Često se čini kako je krajina zaboravljena ili na samom kraju liste prioriteta.

Piše: Edina Bakić

Ipak, taj dio naše zemlje, bez sumnje jedan je od najljepših, najčistijih, historijski i kulturno najbogatijih – tamošnji gradovi sve biser do bisera. Bužim, jedan od njih nedavno proslavio svoju važnu godišnjicu, a o tome i životu u Bužimu razgovarali smo u emisiji „Dobar dan BiH“ s  načelnikom općine Mersudinom Nanićem.

20. februara ove godine navršilo se 25 godina otkako je ratno predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine na čelu s Alijom Izetbegovićem donijelo odluku o ponovnom osnivanju općine Bužim. Šta Bužimljanima znači vraćanje statusa koje joj je u prošlosti oduzeto?

  • Znači puno s obzirom da je ovo najmlađa općina u Federaciji i da imamo najmlađeg načelnika. Nadamo se da su dobri temelji udareni kako bi opstala Općina Bužim. Kao što znate Bužim je u proteklom ratu dao najveći broj šehida, koji su se borili za opstojnost naše zemlje, i sigurno je to bio dobar razlog da se vrati status Općine.
Hayat

Kako se u ovih 25 godina razvijao Bužim? Na koje ste projekte posebno bili fokusirani otkako ste na poziciji – jesu li možda bili povezani s pitanjima i problemima mladih ljudi?

  •  Da bi pričali o budućnosti ne smijemo zaboraviti svoju historiju, i one koji su sve dali za Bužim ali i zemlju. Sve to se prenosi na mlađe generacije, i sjećanje ostaje. Pokušavamo da naše generacije upoznajemo s istinom, i trebaju znati da smo ostvarili i pobjedu.

Jedan od problema s kojima se građani viteškog grada suočavaju jesu redukcije vode, razlog su ako se ne varamo neplaćeni računi za električnu energiju koje mjesecima  nije plaćalo komunalno preduzeće. Kako to komentarišete i koliko je ozbiljan ovaj problem Bužima?

  •  Jedan je to od gorućih problema, jer su to energeti bez kojih ne možemo da živimo. Taj problem je eskalirao jer preduzeće nije izmirilo obaveze za električnu energiju. Planirali smo da budžetom izmirimo ta sredstva.
Hayat

Još jedan veliki problem za državu, ali unsko-sanski kanton najviše – migrantska kiza. Kakva je situacija  u Bužimu i ima li straha pred novim valom koji je krenuo prema našoj zemlji? Ima li Bužim uopće smještajne kapacitete za migrante?

  • Kada je u pitanju migrantska kriza mi smo ruta, i po toj logici ne bi trebali da se zadržavaju. Ipak u hladnijim danima ih je bilo, no međutim uz asistenciju policije i Komunalnog poduzeća ih očistili i premjestili iz Bužima. Naravno val koji se najavljuje trebao bi opet proći kroz Bužim, ali mi nemamo kapacitet za migrantski centar, i nadamo se da do toga neće doći.

Video pogledajte OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

JOŠ JEDAN IZUZETNO JAK ZEMLJOTRES POGODIO JAPAN, IMA POVRIJEĐENIH

0
Najmanje devet osoba je povrijeđeno u zemljotresu jačine 6,6 stepeni Rihterove skale koji je kasno u srijedu pogodio široko područje zapadnog Japana, a nije bilo upozorenja na cunami.