RICHMOND PARK MEĐUNARODNA OSNOVNA ŠKOLA SARAJEVO PRIDRUŽILA SE PROCESU IZRADE ZAŠTITNIH MASKI 3D PRINTEROM

S obzirom da se pokrenula inicijativa nekoliko visokoškolskih ustanova da se započne proces štampanja zaštitne opreme za medicinare i tehničko osoblje kako bi im se olakšao posao u toku izolacije zbog pandemije COVID-19, RP Međunarodna osnovna škola Sarajevo odlučila se priključiti testiranju izrade potrebne opreme.

S ciljem modernizacije nastavnog procesa, škola je uključila 3D printer u praktičnu nastavu i on se koristi za različite namjene, od časova tehničkog odgoja, informatike te likovne kulture, do klubova kao što je robotika.

  • Prvo sam na internetu vidio da se pojavila takva akcija medju 3D “printašima” u svijetu, a nekoliko dana kasnije sam vidio i javni poziv na istu od ekipe iz CGP Design-a, na koji smo se i odazvali. S obzirom da je kod nas manji printer, da bi se postigla bolja kvaliteta printa potrebno je minimalno 6 sati rada na dijelovima za jednu masku. Lično sam oduševljen samom akcijom, jer smo još jednom dokazali da je naš narod spreman da pomogne zajednicu onoliko koliko je to u njihovim mogućnostima. U ovom slučaju to je posebno bitno jer se radi o onima koji su najizloženiji opasnosti, a to su naši vrijedni doktori i ostali medicinski radnici.” – rekao je nastavnik tehničkog odgoja, Džurejdž Crnkić.

Pogledajte video OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE