ODMOTAVA SE KLUPKO U ZAVODU PAZARIĆ: NAMJESTILA 50.000 KM FIRMI SVOG SUPRUGA

Tek se, čini se, nazire bura, nakon što je Redžep Salić, direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine „Pazarić“, otkrio da u Domu vladaju katastrofalni uvjeti. Uz to, upozorio je Salić, u prošlosti su se u ovoj instituciji provodile neviđene kriminalne radnje.

Uhljebila sina

„Avaz“ je došao u posjed tri presude Općinskog suda u Sarajevu, kojima je potvrđeno da su bezvlašće i zloupotreba Zavod koštali nekoliko stotina hiljada maraka. To je, nažalost, tek vrh ledenog brijega, jer se sumnja da je takvih presuda bilo još, a dosta kriminala nikad nije ni otkriveno.

Krenimo redom. Zarfa Dupovac, i danas zaposlena stručna saradnica Zavoda, presudom Općinskog suda iz 2006. godine kažnjena je sa 1.500 KM zbog nesavjesnog rada u službi. Dupovac je tada bila v. d. direktora, ali i šefica računovodstva, pa je samoinicijativno, usmenim putem donijela odluke o nabavci robe i izvođenju građevinskih radova u Zavodu.

Izvođenje radova povjerila je firmi „Tisa promet“ iz Hadžića, čiji je vlasnik njen suprug Režo Dupovac. Tokom 2002. i 2003. godine toj je firmi odobrila više isplata, ukupno više od 50.000 KM, te oštetila Zavod za skoro 10.000 KM.

Bez obzira na presudu, novac nikad nije nadoknadila, samo se kratko „odmorila“ pa se vratila u Zavod. Nije namirila štetu, ali je uspjela u Zavod uhljebiti sina Adisa Dupovca, koji radi kao vaspitač, a ujedno je predsjednik takozvanog sindikata, tvrdi naš izvor.

Posebna je afera s kurbanima iz 2011. godine. Zavod je s firmom „RDA Company“ iz Tuzle sklopio ugovor da će za Kurban-bajram isporučiti 12.000 kilograma svježeg bravećeg mesa za 5,50 KM po kilogramu. Vrijednost ugovora bila je 66.000 KM.

Nanesena šteta

Na koncu su isporučili manju količinu od dogovorene, pa je tuzlanska firma bila dužna platiti ili isporučiti robe u vrijednosti od 64.113,5 KM. No, do Zavoda je stiglo nepunih 13.000 KM. Presudom iz 2014. dužni su bili namiriti štetu od skoro 50.000 KM, što nikad nisu učinili.

Faksimil

Naš izvor otkriva nam da je firma otišla u stečaj, tako da od para ili robe nema ništa.

Prevara teška više od 100.000 KM

Posljednja presuda, donesena u junu prošle godine, obavezuje firmu „Mesna industrija Brajlović“ da Zavodu isplati 102.330 KM. Riječ je o firmi koja je prije tri godine od Zavoda preuzela skoro 39.000 kilograma kurbanskog mesa, po cijeni od pet KM po kilogramu.

Firma je isporučila robu u protuvrijednosti od skoro 92.000 KM. Ostatak novca, odnosno robe, pogađate, nikad nije isporučen.

Faksimil

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.