BILI U KONTAKTU SA ZARAŽENIMA: BLIZU 120 RADNIKA UNIVERZITETSKOG KLINIČKOG CENTRA TUZLA U IZOLACIJI

Između 100 i 120 zdravstvenih radnika iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli trenutno je u izolaciji zbog bliskih kontakata sa zaposlenicima Medicinskog instituta Bayer. Neki od njih su bili u direktnoj vezi sa SARS-CoV-2 pozitivnim osobama. Potvrdio je ovo drektor tuzlanskog UKC-a Vahid Jusufović.

Najveći klaster koronavirusa u Tuzlanskom kantonu je onaj iz Medicinskog instituta Bayer, nekašnjeg Centra za srce u Tuzli, a za koji se trenutno vezuje 21 osoba iz ove regije.

Između 100 i 120 zaposlenika tuzlanskog UKC-a rodbinski je povezan sa zaposlenicima Centra za srce, što je  potvrdio direktor tuzlanskog kliničkog centra Vahid Jusufović.

  • Između 100 i 120 zaposlenika trenutno nije u radnom angažmanu jer su bili u kontaktu sa zaposlenicima nekadašnjeg Centra za srce u posljednjih 15 dana. Vršimo trijažu i oni se testiraju kod kuće. Načelnicima klinika sam uputio dopis kako bi anketirali zaposlenike te one koji su bili u vezi odstranili iz procesa rada – istakao je Jusufović.

On je kazao da se među skoro 120 osoba nalaze i one koje su bile u kontaktu sa zaposlenicima Centra za srce kojima je potvrđen koronavirus.

  • Određene smjene na pojedinim klinikama u potpunosti ćemo isključiti iz rada. Sumnja da je koronavirus ušao u UKC Tuzla je opravdana, ali to sa 100-postotnom sigurnošću ne mogu tvrditi. Naša Higijensko-epidemiološka služba će utvrditi stanje i poduzet ćemo mjere koje su neophodne –  naglasio je Jusufović.

U Tuzlanskom kantonu trenutno je 30 osoba zaraženo koronavirusom, a od toga je 15 hospitalizirano u dvije bolnice, dok ih se isto toliko nalazi u kućnoj izolaciji. Njihov način liječenja uskoro bi trebao određen.

U Klinici za zarazne bolesti UKC-a u Tuzli je hospitalizirano deset osoba koje su zaražene koronavirusom. Osam pacijenata direktno je vezano za klaster Centra za srce, jedna je indirektno povezana sa spomenutim klasterom jer je riječ o ženi koja je u rodbinskoj vezi s jednim od zaposlenika, a jedna pacijentica je iz Lukavca.

Jusufović nam je kazao da je pet pacijenata na bolničkom liječenju u Centru za srce, a riječ je o osobama koje su ranije bile podvrgnute nekom od operativnih zahvata u ovoj ustanovi.

  • Kada je riječ o pacijentima u Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla, mogu reći da su u stabilnom stanju. Imamo šest pacijenata sa lakšim oblicima, a četiri pacijenta su sa srednje teškim i njihova klinička slika ne zahtjeva vještačku ventilaciju – naveo je Jusufović, piše Klix.

Svim pacijentima koji su hospitalizirani u Klinici za zarazne bolesti zabranjena je bilo kakva vrsta posjete. Jusufović navodi da se dostavljanje hrane vrši pod posebnim kontrolama.

  • Mi ćemo odrediti kontakt osobe koje će moći uzimati određene količine hrane, s tim da nije problem unijeti hranu, već njeno iznošenje. Ona hrana koja eventualno uđe u Kliniku za zarazne bolesti, skupa sa posuđem će biti uništena po sanitarnim propisima –  pojasnio je Jusufović.

U bolnici Gradina koja se nalazi u krugu tuzlanskog UKC-a osposobljena je operaciona sala koja je predviđena za hitne operativne zahvate kod pacijenata koji su COVID-19 pozitivni.

  • Razmišljamo i o tome da u vrlo kratkom vremenskom periodu na jednoj lokaciji osposobimo još jednu operacionu salu koja bi bila izvan kruga UKC-a za hitne operativne zahvate za pacijente koji su pozitivni na koronavirus –  istaknuo je direktor tuzlanskog UKC-a.

On je na kraju rekao da mjesta panici još uvijek nema, kao i da veliki klaster iz Centra za srce nisu očekivali.

  • Koliko god smo se trudli da stvari dovedemo u red to se desilo. Nažalost, moram reći i to da svi segmenti zdravstvenog sistema nisu poštovali naredbe Kriznog štaba. UKC Tuzla je od prvog dana poštovao sve naredbe, ali, nažalost neki dijelovi, posebno privatnog zdravstvenog sistema se nisu pridržavali. U ovom segmentu novac je bio bitniji od stanja u kantonu – zaključio je Jusufović.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ŠOK USRED VATIKANA: UHAPŠEN BJEGUNAC, BIO VEOMA BLIZU PAPE FRANJE

0
Italijanska policija uhapsila je prošle sedmice bjegunca iz SAD-a koji je nosio tri sakrivena noža na prepunom Trgu Svetog Petra ispred Vatikana.