EVO ZAŠTO TAJVAN PREDSTAVLJA PROBLEM ZA SVJETSKU ZDRAVSTVENU ORGANIZACIJU

Tajvan je jedna od rijetkih država u svijetu koja je uspješno suzbila širenje koronavirusa bez pribjegavanja drakonskim mjerama, ali uprkos svim njenim naporima i dalje nema članstvo u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), a sve zbog svog složenog odnosa s Kinom.

Tema o članstvu Tajvana u WHO-u pokrenuta je ponovo ovog vikenda, kada je dužnosnik WHO-a odbio odgovoriti na pitanje o Tajvanu tokom televizijskog intervjua. Videozapis intervjua postao je viralan i izazvao veliki broj kritika i osuda, prenosi BBC.

Voditeljica RTVK-a Yvonne Tong u subotu je putem videopoziva razgovarala s Bruceom Aylwardom, asistentom direktora WHO-a. Tong ga je u jednom momentu upitala da li će se WHO predomisliti i pustiti Tajvan da se pridruži i bude član Svjetske zdravstvene organizacije. Umjesto odgovora, s druge strane žice dočekala ju je tišina, nakon čega je Aylward izjavio kako je ne može čuti i kako bi trebala postaviti naredno pitanje.

Tong je, odlučna da dobije odgovor, ponovo postavila identično pitanje, kazavši kako je vrlo važno da razgovaraju o Tajvanu. Njen sagovornik je zatim prekinuo poziv, nakon čega ga je Tong ponovo pozvala i pitala može li komentarisati svoje viđenje situacije u Tajvanu, na šta je kratko odgovorio: “Već smo razgovarali o Kini”.

Svojim odgovorom implicirao je da se slaže s Kinom – da je Tajvan dio Kine. Tajvanske vlasti su uvjerene da ovo nije dobar momenat da ih se izostavi iz Svjetske zdravstvene organizacije, nazivajući cijelu situaciju političkom igrom u kojoj se poigrava životima Tajvanaca. Osim toga, WHO u svojim izvještajima uključuje Tajvan kao dio Kine, što ne odgovara vlastima Tajvana, jer situacija povezana s koronavirusom u ove dvije države nije ista.

Nedugo nakon ovog intervjua WHO je objavio saopćenje za javnost u kojem su objasnili kako pitanja o članstvu Tajvana ne treba postavljati običnim radnicima Svjetske zdravstvene organizacije, jer oni na to ne mogu odgovoriti.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE