MAJSTORI OKUSA BY DOLCELA PREPORUČUJU: NAPRAVITE FERERO TORTU

7 dec | 15:57
Ispeći 600 grama lješnjaka i sitno ih isjeckati.

Za kore su potrebni sljedeći sastojci:

  • 4 bjelanjka
  • 100 gr Dolcela šećera u prahu
  • 120 gr pečenih isjeckanih lješnjaka
  • 50 gr keksa od žitarica koji treba samljeti
  • 1 kašičica Dolcela praška za pecivo
  • Malo Dolcela cimeta
  • 1 kašika Dolcela kakaa


Sve ovo potrebno je uraditi 3 puta, jer su vam za tortu potrebne tri kore.

Prvo treba izmutiti bjelanjke i postepeno dodati Dolcela šećer u prahu. Kada ste dovoljno umutili bjelanjke, pomiješajte Dolcela prašak za pecivo s lješnjacima, dodajte jednu kašiku Dolcela kakaa, cimeta po želji te sve lijepo promiješajte. Smjesu dodajte samljevenom keksu te lagano, kašiku po kašiku, dodajte bjelanjke i miješajte kašikom kako se smjesa ne bi spustila. Kalup nauljite te pospite brašnom. Ostatak brašna vratite u posudu i u kalup izlijte smjesu za koru. Koru pecite na 180 stepeni 20 minuta.

Potrebni sastojci za fil:

  • 6 jaja
  • 300 gr Dolcela šećera u prahu
  • 150 gr čokolade
  • 250 gr napolitanki
  • 450 gr čokoladne „Linolade“
  • 180 gr putera
  • 250 gr maskarpone sira


Fil pravite tako što umutite 6 jaja s 300 grama Dolcela šećera te smjesu kuhate na pari.  Odvojite bjelanjke od žumanaca pa umutite bjelanjke postepeno dodavajući šećer. Dodajte i žumanca, te nastavite mutiti dok ne dobijete ujednačenu masu. Kuhajte fil na pari oko 30 minuta uz stalno miješanje. Pretkraj će vam fil postati gušći i čvršći. Na kraju dodajte 150 grama čokolade i sve dobro ukuhajte. Skinite s pare te ostavite fil da se ohladi. Izmrvite 250 grama kvalitetne napolitanke, ne previše sitno. U napolitanke dodajte 450 grama čokoladne „Linolade“ i lagano promiješajte dok ne dobijete čokoladnu masu. Lagano izmiješajte 180 grama maslaca te dodajte ukuhanu i ohlađenu kremu od čokolade. Kremu je potrebno dodavati malo po malo, kako bi se lijepo izmiješala i kako biste dobili ujednačenu masu. Ostavite samo malo kreme koju niste dodali u masu s puterom, kako biste u nju izmiješali 250 grama maskarpone sira.



Lagano umiješajte 250 grama sira u kremu da bi se sve lijepo sjedinilo. Dodajte aromu ruma. Zatim sve sjedinite i ostavite kremu u frižider da se malo stisne, približno jedan sat.

Sada završite tortu tako što ćete prvu koru premazati prvo čokoladnom kremom. Vodite računa da odvojite dijelove kreme za dvije kore i za premaz cijele torte. Na kremu dodajte smjesu s keksom i namazom te opet stavite sloj kreme. Preko toga dodajte još jednu koru i postupak ponovite. Kada na tortu stavite posljednju koru, cijelu tortu premažite kremom.  

Glazura:

Otopite 200 grama čokolade sa 100 grama maslaca te glazuru lagano nanesite po gornjem dijelu torte. Tortu ukrasite ostatkom isjeckanih i krupnih lješnjaka.

(Hayat)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE