ŠTA ĆE SADA BEVANDA: POSLODAVCI IZ OBA ENTITETA PREDLAŽU PLAĆANJE PDV-A NA KRAJU MJESECA!

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Denis Zvizdić, uputio je u parlamentarnu proceduru inicijativu da se rok plaćanja PDV-a pomjeri sa 10-tog za kraj mjeseca.

  • Uputio sam prijedlog o dopuni Zakona o PDV-u, kojim se omogućava donošenje privremene odluke kojom se rok za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a pomjera sa 10.-tog u mjesecu do posljednjeg radnog dana u mjesecu. Ovakva odluka može važiti za period do 90 dana, uz mogućnost da Vijeće ministara BiH istu može produžiti za još 90 dana – naveo je Zvizdić, uz obrazloženje da bi primjena takve mjere donekle ublažila štetu koju će realni sektor pretrpjeti zbog pandemije koronavirusa.

No, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda istog dana se usprotivio Zvizdićevoj inicijativi smatrajući da se izmjenama Zakona o PDV-u „bez jasnih podloga i analiza može nanijeti veća šteta nego korist“.

  • Ovako krucijalne stvari moraju ići tek nakon jasnih podloga i učešća svih u BiH i to uz puni konsenzus”, kaže Bevanda, koji kaže da bi prema njegovoj procjeni pomjeranje rokova za plaćanje PDV-a imalo trenutni efekat na nelikvidnost svih nivoa vlasti „a ne bi imalo ama baš nikakav efekat na pomoć gospodarstvu.

Pedsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske ne slaže se s ministrom Bevandom. Njegov stav je identičan stavu koji je ispred Unije poslodavaca Federacije BiH iznio predsjednik Adnan Smailbegović. U najkraćem, Smailbegović je kazao da je inicijativa pokrenuta na temelju ozbiljne analize i da će efekti njene primjene biti blagotvorni za realni sektor te da neće ugroziti stabilnost budžeta.

Saša Trivić dijeli taj stav.

  • Zahtjevi poslovne zajednice po ovom pitanju su dosta stari a osnovni razlozi iz prošlosti su problemi oko obračuna i plaćanja PDV i smatramo da su naši zahtijevi opravdani. Nama je jasno da ispunjenje ovoga zahtijeva traži od države da obezbijedi dodatno zaduživanje od oko 240 miliona. U ovom trenutku bi primjena te mjere na neki način ostavila novac u novčanim tokovima i pomogla likvidnost privrede što je trenutno najvažnije pitanje obzirom na prekinute tokove novca – kazao je Saša Trivić za “Slobodnu Bosnu”.

Trivić napominje da bi trebalo postići dogovor entitetskih vlada oko načina pomoći privredi da preživi udar krize.

  • Naravno, i vlade moraju pronaći izvore finansiranja i za budžete i za finansiranje pomoći privredi – kategoričan je Trivić. 

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE