POTPIS I NAŠ KARAKTER: ŠTO JE POTPIS VEĆI, TO JE OSOBA NARCISOIDNIJA

Žene koje ukrašavaju svoj potpis, podcrtavaju i stavljaju uskličnike, na primjer, prilikom potpisivanja rođendanskih čestitki, imaju jaču izraženu narcisoidnost

Dosta toga o našem karakteru može kazati i način na koji se potpisujemo. Studija provedena na Sveučilištu u Urugvaju pokazala je da muškarci i žene koje se potpisuju velikim potpisom vole biti u centru pažnje i socijalno dominantni. Američki predsjednik Donald Trump, poznato je, koristi jako veliki potpis.

No, samo kod žena veličina potpisa je povezana s narcisoidnošću, odnosno, što je potpis veći, to je izraženija tamnija strana narcisoidnosti.

Rezultati testiranja pokazali su da žene koje se potpisuju “velikim potpisom” su vjerovatnije tašte i egoistične, narcisoidne.

Ranija istraživanja pokazala su da su narcisoidni muškarci skloni pokazati tu osobinu kroz manjak sućuti dok narcisoidne žene pokazuju narcisoidnost kroz ekstremnu brigu o dojmu koji izaziva njihova fizička pojava, a potpis je samo odraz toga.

Žene koje ukrašavaju svoj potpis, podcrtavaju i stavljaju uskličnike, na primjer, prilikom potpisivanja rođendanskih čestitki, imaju jaču izraženu narcisoidnost, navodi se u zaključcima istraživanja objavljenim u časopisu The Journal of Research in Personality.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE