PLAĆE KOD MNOGIH JOŠ NISU PALE, ALI HOĆE: ALARMANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA O UTICAJU VIRUSA NA POSAO

Oko dvije trećine radnika u BiH koji su i dalje u radnom odnosu, mjesec dana od izbijanja krize zbog pandemije virusa korona, još prima punu plaću kao i ranije, dok je za 33 posto njih plata već znatno smanjena u odnosu na period prije pandemije.

Rezultati su to istraživanja koje je proveo portal MojPosao.ba, o uticaju pandemije na posao, a u kojem je učestvovalo 2.500 ispitanika, od čega je 67 posto zaposleno, a ostalih 33 posto bez posla.

Nešto više od polovine ispitanika koji su naveli da im plaća još nije umanjena, međutim, očekuje da će umanjenje doći u narednom periodu, kao jedna od mjera koje će provesti kompanije kao odgovor na pandemiju.

  • Posljedice krize izazvane pandemijom za radnike u realnom sektoru su gubitak posla, smanjenje plate ili znatno izmijenjeni uslovi rada, a prema trendu tek slijede masovna otpuštanja radnika. Oni koji su ostali bez posla nemaju nade da će pronaći drugi. Oni koji nisu izgubili posao, strahuju da će ga izgubiti u narednom periodu ili da će im primanja biti znatno umanjena. Beznađe, nesigurnost i strah preovladavaju među radnicima – analizira Ena Muraspahić iz kompanije Kolektiv, autorica ovog istraživanja.

U ukupnom broju ispitanika, njih 17 posto je ostalo bez posla zbog posljedica krize izazvane pandemijom virusa korona, a među nezaposlenim učesnicima istraživanja, njih 53 posto je izgubilo posao upravo zbog toga.

Glavni razlozi za gubitak posla su zatvaranje objekata, odnosno zabrana rada, smanjen obim posla, zatvaranje firme, dok se u pojedinim slučajevima izdvaja i nemogućnost rada na terenu, uvoza robe, te drugi ekonomski razlozi, potvrđuje istraživanje.

Najviše ispitanika bez posla su upravo osobe koje su radile u najviše pogođenom sektoru turizma i ugostiteljstva, dok su u velikom broju posao izgubili i radnici u maloprodaji i proizvodnji. Međutim, među  ispitanicima koji su ostali bez posla ima i onih iz zdravstva, marketinga, distribucije, finansija, prehrane, igara na sreću, itd.

  • Mada mnogo nezaposlenih osoba aktivno traži posao, navode da rast broja nezaposlenog stanovništva, zatvaranje objekata i smanjen obim posla doprinose beznađu. Oni koji posao ne traže tvrde da su odustali najviše zbog straha od zaraze virusom korona, a iskazuju zabrinutost i nepovjerenje prema mogućnostima zaposlenja u situaciji u kojoj se nalazi država i tržište rada – navode autori istraživanja.

Dodatano zabrinjava i podataka da je većina ispitanika koji i dalje imaju posao, odnosno 61 posto njih, zabrinuto da će posao izgubiti u narednom periodu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.