NAMIRNICA S KOJIMA MOŽETE NAPRAVITI ZDRAVA JELA BEZ IZLASKA IZ KUĆE

Odlučite li ostati kod kuće dok se situacija s koronavirusom ne smiri i prije toga obaviti kupovinu namirnica, birajte one koje mogu dugo stajati u frižideru te se opskrbite i hranom koja jača imunitet. A mislite i na to da i dalje fino jedete.

Bacite oko i na količinu ulja, soli i šećera pa ako su vam zalihe tanke, podebljajte ih. Ostatak liste za kupovinu ispišite bez nepotrebnog gomilanja, ali tako da možete pripremiti raznovrsna i hranjiva jela.

Suho i svježe voće

Banane, jabuke, limuni i naranče odličan su odabir jer se neće brzo pokvariti. Banane možete izrezati i držati ih u zamrzivaču te dodavati u smoothieje ili odmrznuti i ubaciti u zobene pahuljice. Citrusi će vam pružiti dovoljno vitamina C, a osim što su zdrave, jabuke su odlično rješenje kad poželite nešto slatko. Jabuke ispuštaju plinove koje ubrzavaju truljenje drugog voća, pa ih treba spremati posebno. Suho voće poput grožđica, hurmi i šljiva, također, je dobar odabir.

Krompir, bijeli luk i luk

Krompir je fantastična namirnica koja se priprema na „bezbroj načina“ tako da neće lako dosaditi, a osim što daje fini okus jelima, bijeli luk jača imunitet. Krompir, bijeli luk i luk najbolje je staviti u špajz, odnosno na tamno i hladno mjesto. Krompir će ubrzati proces truljenja luka, pa ih treba spremiti odvojeno. Najbolje bi bilo odvojiti i bijeli luk, jer će njegov miris nadvladati sve druge u okolini.

Svježe povrće

Bundeva, mrkva, celer i cikla imaju solidan rok trajanja, mogu trajati sedmicama posebno ako ih stavite na hladno i mračno mjesto. Brokula i cvjetača, također, dugo traju, a odlična su baza juha i variva. Možete ih i skuhati pa zgnječiti u pire te kuhati na pari ili pržiti pa poslužiti uz rižu ili tjesteninu.

Brašno

Iako ga obično držimo u špajzu, bijelom pšeničnom brašnu lako možemo produžiti rok trajanja držanjem u frižideru. Nakon toga brašno se treba pohraniti u čistu, suhu i hermetički zatvorenu kutiju na tamno i hladno mjesto. Namjensko pšenično brašno tip T-400 oštro preporučuje se za pripremanje biskvitnog tijesta, torti i pita, odnosno za sve u što ide i prašak za pecivo. Brašno tip 550 glatko upotrebljava se za pripremu bijelog hljeba i raznih vrsta finoga mliječnog peciva, kolača, domaće tjestenine i rezanaca.

Riža i zobene pahuljice

Smeđoj riži provjerite datum koji piše na pakiranju, ali bijeloj ne čuva li se na ispravan način, traje vječno. Osim kao prilog mesu, povrću ili ribi, riža je odličan je dodatak gustim supama ili toplim i hladnim salatama. Za doručak je možete poslužiti s voćem i orašastim plodovima, skuhati u mlijeku. Zobene pahuljice, također, su jedan od „asova“ iz špajza. Sadrže topiva vlakna te su dobar izvor željeza i vitamina B1, a osim za pripremu kaše koriste se i za kekse i muffine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE