MUKABELA IZ BEGOVE DŽAMIJE: OVO SU TRI POUKE 8. DŽUZA

U toku ramazana svaki dan uživo u programu Hayat TV-a i na portalu Hayat.ba – mukabela iz Gazi Husrev-begove džamije.

Sat prije ikindija-namaza u Begovoj džamiji hafizi počinju učiti ikindijsku mukabelu.

Ovim putem zahvaljujemo se Uredu reisul-uleme dr. Huseinu ef. Kavazoviću koji je sa svojim saradnicima odlučio dodijeliti mogućnost televizijskog prijenosa.

Ove poruke je lakše razumjeti čitajući ajete ovog džuza:

  • Dvije su posebne blagodati ove vjere. Prva, što se djela vrednuju prema namjeri. Ako čovjek iskreno odluči učiniti dobro djelo i učini sav napor u tom pravcu, ali ga ne učini, piše mu se sevab. Ako ga učini piše mu se sigurno deset sevaba, kako nam Allah poručuje u poznatom ašeretu ‘Men džae’.
  • Allah daje prednost jednima ispred drugih da bi nas iskušao. Svaka pozicija, funkcija, veća imovina spram drugih tu je da bismo bili svjesni Onoga koji nam je to dao te da pomognemo one koji to nemaju.
  • Razogolićavanje ljudi i ukazivanje stidnih mjesta je cilj šejtana i to Allah jasno kaže u suri Bedemi te svaka rasprava o toj temi kod muslimana treba da počinje od  toga. Kada se pogledaju trendovi današnjice koliko je u tome uspio svugdje: kod nas, oko nas, blizu i daleko?

Pogledajte video OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.