DAMIR EF. PEŠTALIĆ: POSLIJE SVAKOG ISKUŠENJA DOLAZI MILOST

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir ef. Peštalić u intervjuu je govorio o ramazanu, iskušenjima pandemije koronavirusa, pripremama za kolektivnu dženazu žrtvama genocida u Srebrenici...

Ogromna ozbiljnost

Ovo je drugačiji ramazan u odnosu na prethodne godine. Na snazi su zabrane okupljanja i ovaj put nema teravija, klanjanja u džamijama, piše Avaz.ba.

  • Ma koliko bilo teško ramazan dočekati u ovakvim okolnostima, dakle bez zajedničkih ibadeta, važno je istaći da samo mi kao narod ponosni na našeg reisu-l-ulemu, našu Islamsku zajednicu, koji su pokazali ogromnu ozbiljnost i stavili zdravlje ljudi u prvi plan. Nadamo se da ćemo s takvom odgovornošću ubrzo dočekati da se stanje normalizira, pandemija prevaziđe i samim time i vjerski život Bošnjaka u Bosni i Hercegovini i u svijetu vrati u redovne aktivnosti.

Osim odricanja od jela, pića, muslimani su tokom ovog ramazana i na iskušenjima koje nosi pandemija. Može li post dati snagu da se uspješnije nosimo s tim?

  • Naravno, među stvarima koje post donosi svakom vjerniku su strpljenje i odgovornost. Mislim da će ovaj ramazan donijeti više druženja unutar porodica. A svjedoci smo da je značaj porodice u velikoj mjeri bio izgubljen prije ove pandemije, tako da trebamo ovo vrijeme iskoristiti u vraćanju porodičnim vrijednostima, a na taj način ne samo da ćemo lakše prevazići iskušenja nastala iz ove pandemije nego ćemo generalno ojačati naše društvo. 

Perspektiva i život

Srebreničani su prošli mnoga iskušenja tokom i nakon agresije na BiH. Kako se oni nose s ovim novim iskušenjima?

  • Poslije svakog iskušenja dolazi milost. Najbolji primjer je Srebrenica. Nakon genocida i stanja u kome se Srebrenica zatekla poslije toga, danas, nakon velikog odricanja i truda, možemo svjedočiti novom životu u Srebrenici.

Zato molim naše ljude da budu strpljivi i uporni u ovom vremenu, a nekako sam siguran da će poslije biti mnogo bolje: cijenit ćemo bolje našu državu i konačno shvatiti da nam je ona najpreča i da u njoj ima perspektive i života.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.