MERKEL UDARILA NA VODEĆEG NJEMAČKOG VIROLOGA: STALNO MIJENJA STAVOVE

Kristijan Drosten je jedan od vodećih virologa u Njemačkoj, čije mišljenje su uvažili brojni tamošnji zvaničnici. Međutim, kancelarka Angela Merkel je, prema pisanju lista Bild, navodno izrazile kritike na njegov račun.

Kako se navodi, ona je prvi put izrazila kritike u malom krugu ministara. Bild piše da je kancelarka ranije govorila o Drostenovim ocjenama po pitanju zatvaranja granica. Citirala ga je kako je rekao da federalna policija “treba prije da kupuje više za penzionere, umjesto da budu poslati na granicu”, a onda se dva dana kasnije i sam založio za zatvaranje granica.

Takođe, Merkelova je kritikovala Drostena, naučnika sa berlinskog “Šaritea” zbog njegovih nedavnih izjava o riziku od infekcije kod djece. Drosten je upozorio da su djeca vjerovatno zarazna kao i odrasli. Drosten i njegov tim istraživača navode u studiji koju još nisu verifikovali nezavisni stručnjaci, da se broj virusa koji se mogu otkriti u respiratornom traktu ne razliku između starosnih grupa.

Drosten je, međutim, ranije spomenio “naučnu” studiju po kojoj djeca očigledno imaju niži stepen od infekcije u odnosu na odrasle.

Merkelova je ministrima navodno rekla da “više ne može da se čeka koordinisano mišljenje o nauci”.

  • Moramo da počnemo sa perspektivom za porodice – rekla je ona, prenosi Bild.

Kada je Drosten prije nekoliko nedjelja zatražio od kabineta zatvaranje škola, iako je dan ranije prepoporučio suprotno, kancelarka mu je navodno odgovorila “da je to sada tipični Drosten”.

Na jučerašnjoj konferenciji za štampu, nakon videosastanka sa premijerima pokrajina, premijer Bavarske Markus Seder zaštitio je naučnike, poručivši da napadi nisu primjereni.

Rekao je da se virolozi moraju neprestano orijentisati na osnovu novih naučnih saznanja.

A i Merkelova je na toj konferenciji rekla da svakog dana postoje nova saznanja i da se s tim mora živjeti.

Portparol nemačke vlade Štefen Sajbert negirao je da je Merkelova prethodno kritikovala virologa Drostena.

On je kazao da je kancelarka na konferenciji za štampu ukazala na važnu ulogu nauke i Drostena.

Međutim “Bild” ističe da je informacije o kritici dobio iz više izvora

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE