RUSIJA POSTALA ŽARIŠTE KORONAVIRUSA: PUTIN NAJAVIO JOŠ OŠTRIJE MJERE

Predsjednik regionalnim guvernerima poručio da razviju planove za postupno ukidanje ograničenja, ali i dodao da u nekim regijama mjere trebaju ostati na snazi, a negdje ih čak treba i pooštriti

Predsjednik Vladimir Putin predvodio je sastanak na kojem se razgovaralo o postupnom ukidanju mjera zatvaranja zbog pandemije koronavirusa.

Istovremeno, Rusija je četvrti dan zaredom zabilježila više od 10.000 novih slučajeva, čime je ukupan broj potvrđenih infekcija dostigao 165.929. Smrtno je stradalo 1.537 osoba.

Te brojke govore da se Rusija pojavila kao novo žarište virusa i posljednjih dana bilježi najveći broj infekcija u Evropi, prenosi AFP.

Prema ukupnom broju zaraženih, Rusija je peta u Evropi, iza Španije, Italije, Velike Britanije i Francuske, te šesta u svijetu, jer Sjedinjene Države vode na globalnom planu ove tužne liste.

Od početka krize, Putinov rejting odobravanja pao je na najniži nivo, pokazalo je nezavisno istraživanje „Levade“, na 59 posto u aprilu u odnosu na 63 posto u martu.

Ministrica kulture Olga Ljubimova je najnoviji ruski visoki zvaničnik koji je pozitivan na koronavirus, nakon što su premijer Mihail Mišustin i ministar građevinarstva Vladimir Jakušev hospitalizirani zbog infekcije.

Govoreći na sastanku Vlade, Putin je rekao regionalnim guvernerima da razviju planove za postupno ukidanje mjera ograničenja, ali upozorio je da ne djeluju prebrzo kako bi se izbjegao novi val infekcija.

Dodao je da u nekim regijama restriktivne mjere trebaju ostati na snazi, a negdje ih čak treba i pooštriti.

  • Trebali bismo postupno krenuti naprijed. Cijena čak i najmanje greške su sigurnost, životi i zdravlje naših ljudi – rekao je Putin.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.