KAKO DJETETU OGRANIČITI UPOTREBU MOBITELA

Veliki broj djece najradije se zabavlja uz mobitele koje po cijeli dan drže u rukama.

Osim što tako kvare vid, gube i interes za socijalnu interakciju, jer im je internet postao najinteresantniji.

Pogotovo je to izraženo sada, u jeku pandemije koronavirusa, kada djeca ne idu u školu i vrtić, roditelji ih ne mogu izvesti vani, u park ili u prirodu, ne druže se s vršnjacima…

U okolnostima kada su prisiljena boraviti u kući, djeci je telefon postao još zanimljiviji. To svakako nije dobro i stručnjaci preporučuju roditeljima da im to ograniče. 

Ovo je nekoliko savjeta koje je dala Nina Brajton, pedagogica iz Njujorka:

  • Objasnite im da im telefon nije potreban uvečer, ali ni ujutro, čim se probude. Tokom noći neka stoji kod vas, kako biste bili sigurni da ga djeca neće koristiti. Najgore je noćno pretraživanje interneta, unedogled.
  • Predložite im da izaberu dio dana koji će biti rezervisan za dopisivanje s prijateljima, igranje igrica, pretraživanje interneta i za društvene mreže. Odredite im posebno vrijeme za to, a ne da troše sate kad god im je dosadno ili ne znaju šta bi radili.

Instalirajte aplikacije za nadzor

  • Dogovorite se s djecom da nakon korištenja interneta za potrebe online nastave naprave pauzu barem dva sata i potom budu fizički aktivni, kako bi odmorili oči i um.
  • Ukoliko sumnjate da neprimjereno koriste internet ili uopće telefon, zatražite od njih da vam pokažu sadržaje koje pretražuju. 
  • Uvijek postoji i krajnja opcija, a to je da instalirate aplikacije za nadzor aktivnosti djece dok koriste internet na telefonu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE