TROVANJE HRANOM: OPASNOST OD PODGRIJANE RIŽE

16 maj | 03:15

Što duže riža stoji na sobnoj temperaturi, veća je koncentracija bakterija pa samim tim i mogućnost da se otrujete.

Riža je jedna od onih namirnica koje često skuhamo u većoj količini pa je narednog dana ponovo serviramo kao prilog. Za razliku od krompira, ukus riže i dan poslije je isti, ali većina ljudi ne zna da se ostacima riže lako mogu otrovati.

To nema nikakve veze s načinom na koji rižu podgrijevate, već je povezano s načinom na koji je čuvate. Naime, sirovi pirinač na sebi ima bacillus cereus, mikroorganizme koji se brzo razmnožavaju i koji mogu prouzrokovati trovanje, čak i u slučajevima kada je riža skuhana.



Problem nastaje kad skuvanu rižu ostavite na sobnoj temperaturi. U tom slučaju se mikroorganizmi množe i prerastaju u bakterije koje mogu izazvati trovanje. Što duže riža stoji na sobnoj temperaturi, veća je koncentracija bakterija pa samim tim i mogućnost da se otrujete.

Kako biste izbjegli ovu situaciju, kuhanu rižu nemojte ostavljati na sobnoj temperaturi duže od sat vremena, što prije je ostavite u frižider.



(Hayat / Foto: Ilustracije)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE