EKSPLOZIJA SE ČULA 800 KILOMETARA OD EPICENTRA: NAUČNICI RIJEŠILI MISTERIJ STAR 112 GODINA

Ruski naučnici otkrili su tajnu tunguske eksplozije u Sibiru koja se dogodila 1908. godine.

Nije bilo nikakvog pada meteorita na Zemlju, objasnili su istraživači u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. U pitanju je bio asteroid.

Prema mišljenju naučnika, ogroman metalni asteroid veličine između 100 i 200 metara prošao je kroz atmosferu Zemlje na visini od 10 do 15 kilometara, a brzina kretanja iznosila je oko 20 kilometara u sekundi.

Naučnici smatraju da se objekt nije mogao sastojati od kamena ili leda, jer njihova slaba čvrstoća, za razliku od metala, dovodi do brzog uništavanja takvih tijela prilikom kretanja u atmosferi.

Ako se asteroid sastojao od željeza, on je mogao sačuvati strukturu i vratiti se u svemir.

  • Takav objekt mogao je izazvati udarni val koji je u stanju prouzrokovati pad drveća na teritoriju većem od 1500 kilometara, a da pritom na površini Zemlje ne ostavi nikakve tragove- pojasnili su stručnjaci.

Prolazak takvog asteroida kroz Zemljinu atmosferu mogao je izazvati požare, čiji uzrok je bilo svjetlosno zračenje visokog intenziteta koju stvara svemirsko tijelo.

Tunguski fenomen dogodio se 1908. godine u blizini rijeke Podkamena Tunguska iznad šumskog područja u udaljenom dijelu istočnog Sibira. Razlog je bila pojava hipotetičkog nebeskog tijela, za koje se pretpostavlja da je bio komet.

Ulazak objekta u Zemljinu atmosferu izazvao je eksploziju, koja, prema nekim podacima, može se usporediti s eksplozijom najmoćnije termonuklearne bombe.

Eksplozija se čula 800 kilometara od epicentra, a eksplozivni val uništio je šume na površini od 2000 kvadratnih kilometara.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.