U BEOGRADU I NIŠU PONOVO POKRENUT GRADSKI PRIJEVOZ: U AUTOBUS SA MASKOM I RUKAVICAMA

Ulicama Niša i Beograda od jutros ponovo voze gradski autobusi, prema istom redu vožnje kao i prije epidemije, ali sa novim pravilima – putnici ulaze isključivo na prva vrata, poželjno je da nose maske i rukavice i ne mogu da sjede jedan pored drugog. Ekipa Anadolu Agency (AA) vozila se linijom 13 kroz niški Bulevar Nemanjića.

Mjesta, na kojima je zbog poštovanja propisane distance od dva metra zabranjeno sjedenje, jasno su obilježena. Strelice na podu autobusa pokazuju obavezan smjer kretanja, a linije – potreban razmak među putnicima. Kondukter Vladimir Ranđelović kaže da su on i njegove kolege uvijek tu da pojasne pravila. Sve se, kaže, poštuje, ali to danas nije ni teško jer ima tek po nekoliko putnika.

  • Njihove obaveze su da uđu na prva vrata, da izađu na druga ili treća, ima obilježeno gdje mogu da sjede, a gdje da stoje“, priča Vladimir.

Sve vrijeme nosi vizir. Nedavno je, kao i njegove kolege kondukteri i vozači, testiran na COVID-19, pa negativan rezultat želi da sačuva do kraja epidemije i tako zaštiti porodicu, ali i putnike.

Na autobuskim stajalištima također nema gužve, ali su mjeseci bez gradskog prijevoza tokom vanrednog stanja nekim građanima teško pali.

  • Svakog dana putujem, idem na posao i bez gradskog saobraćaja ne mogu da funkcionišem. Sada konačno mogu da izvršavam redovne obaveze“, kaže Snežana Petković koja je pošla u banku u centru grada.

Zbog prvobitnih najava republičkog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 da će pravo vožnje u gradskom prevozu imati samo zaposleni, Snežana je kondukteru pokazala potvrdu svog poslodavca. Međutim, u autobus je mogla da uđe i bez nje jer, prema novoj odluci Štaba, prevoz mogu da koriste svi građani.

Štab je jučer svoje instrukcije o organizovanju javnog prevoza iz „obaveze“ pretvorio u „preporuku“, pa najava epidemiologa Predraga Kona da će se prevoz otvarati u fazama, prvo za zaposlene, poslije za učenike, pa za one koji ne idu na posao i tek na kraju za starije od 65 godina – više ne važi.

Na sajtu beogradskog Sekretarijata za javni prevoz piše da je do takve izmjene došlo „posle zahtjeva predsjednika Republike Srbije“. Gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević apelovao je na građane da poštuju preporuke epidemiologa i nose zaštitnu opremu.

  • To će biti lična odgovornost građana, a ne odgovornost prevoznika – rekao je Vasiljević.

Na prevoznicima ostaje odgovornost da autobuse održavaju čistim, a kompletna dezinfekcija unutrašnjosti vozila radi se svake večeri.

Iz Direkcije za javni prevoz Grada Niša apeluju na putnike da od vožnje odustanu ako osete bilo koji simptom respiratorne infekcije. Epidemiolog Kon je posle odluke da prevoz mogu koristiti svi građani poručio hroničnim bolesnicima i starijima od 65 godina da ipak to još ne čine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U FEDERACIJI BIH VIŠE OD 24.000 SAOBRAĆAJNIH NESREĆA U 2023. GODINI

0
Tokom 2023. godine na cestama u Federaciji BiH dogodilo se 24.300 saobraćajnih nesreća , što je za 13,9 posto više u odnosu na 2022. godinu.