POTPISANO PRIMIRJE IZMEĐU ARMIJE RBIH I HVO-A, I PONOVO NARUŠENO: EVO ŠTA JE JOŠ OBILJEŽILO 12. MAJ

U Firenci u Italiji 1820. godine rođena engleska bolničarka Florence Nightingale, koja je otvorila prvu školu za bolničarke. U Krimskom ratu (1853-1856) organizovala je prvu ekipu za njegu ranjenika

1607. Engleski avanturista James Smith osnovao je prvo englesko naselje na tlu Sjeverne Amerike, koje je kasnije po njemu dobilo ime Jamestown.

1884. Umro češki kompozitor Bedžih Smetana, osnivač češke opere i moderne muzike.

1904. U gradu Parral u Čileu rođen pjesnik Pablo Neruda. Bio je učesnik Španskog građanskog rata nakon kojeg se posvetio idealima socijalne pravde. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1971. godine.

1943. Predajom njemačkih trupa u Bizerti u Tunisu završene borbe u Sjevernoj Africi u Drugom svjetskom ratu.

1965. Zapadna Njemačka uspostavila je diplomatske odnose sa Izraelom, a arapske zemlje su prekinule odnose sa vladom u Bonnu.

1992. Skupština srpskog naroda u BiH je na zasjedanju u Banjoj Luci donijela odluku o formiranju Vojske Republike Srpske i osnivanju novinske agencije Srna. Nemoćni da spriječe širenje sukoba u BiH, posmatrači EZ-a napustili su Sarajevo.

1993. U Međugorju potpisan sporazum o prekidu neprijateljstava između Armije RBiH i HVO-a. Sporazum potpisan u skladu s naređenjem predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića i lidera samozvane hrvatske republike Herceg-Bosne Mate Bobana. Sporazum nije ispoštovan, borbe nastavljene.

1994. Palestinska policija stigla na Zapadnu obalu u okviru priprema da od Izraela preuzme grad Jerihon, sjedište palestinske autonomije u toj oblasti.

1997. Predsjednik Rusije Boris Jeljcin i čečenski vođa Aslan Mashadov potpisali sporazum o obustavi neprijateljstava.

2001. Na Floridi umro popularni pjevač Perry Como, čiji je opušteni vokalni stil šest decenija vladao scenom sa baladama kao što su “Uhvati zvijezdu padalicu” i “Nemoguće”.

2003. Iranski predsjednik Mohamad Katami doputovao je u Liban i on je prvi iranski lider koji je posjetio Liban od 1979.

2005. Umrla švedska džez-pjevačica i glumica Monica Zetterlund, koja je 60-ih godina prošlog vijeka pjevala sa legendarnim pijanistom Billom Evansom. Ona je izgorjela u požaru koji je izbio u njenom stanu.

2006. U eksploziji gasovoda u Lagosu, glavnom gradu Nigerije, poginulo je oko 200 osoba.

2008. U Varšavi umrla Irena Sendler, koja je tokom Drugog svjetskog rata postala simbol nesebične pomoći Jevrejima u jeku holokausta. Ona je iz Varšavskog geta spasila sigurne smrti najmanje 2.500 jevrejske djece.

2008. U snažnom zemljotresu jačine 7,8 stepeni Richterove skale koji je pogodio jugozapadnu kinesku oblast Sečuan poginulo je ili nestalo više od 87.000 ljudi, među kojima i 5.335 đaka.

2009. Ivan Džon Demjanjuk, optužen za nacističke ratne zločine, deportovan je iz SAD-a u Njemačku, gdje je osuđen na pet godina zatvora zbog učešća u ubistvu evropskih Jevreja u koncentracionom logoru Treblinka-Sobibor. Umro je 17. marta 2012. na jugu Njemačke nesposoban za suđenje.

2010. U Australiji uhapšen Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, osumnjičen za ratne zločine u Hrvatskoj 1992. i 1993. godine. Uhapšen je poslije 43 dana skrivanja zbog odluke Vrhovnog suda Australije da može biti izručen Hrvatskoj. Ovoj zemlji je izručen 8. jula 2015. godine. Splitski Županijski sud nepravomoćno ga je osudio 26. septembra 2017. na 15 godina zatvora.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PONOVO SE PREVRNUO AUTOBUS NA AUTOPUTU, PUTNICI BILI SREDNJOŠKOLCI

0
Autobus sa 60-ak putnika prevrnuo se na autocesti A44 u zapadnoj njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija, pri čemu je povrijeđeno više od 20 ljudi, objavila je policija u četvrtak navečer.