JAVLJANJA NA BIRO ZA ZAPOŠLJAVANJE ODGOĐENA DO DALJNJEG

Iako se u BiH u proteklim sedmicama radi na ublažavanju mjera donesenih zbog pandemije koronavirusa, redovna javljanja na evidenciju nezaposlenih u Službama za zapošljavanje su do daljnjeg odgođena, a isto tako se i nove prijave nastavljaju vršiti online putem.

Kako su nam potvrdili iz Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog kantona i entiteta Republika Srpska, sve ove mjere će biti na snazi dok Krizni štabovi na osnovu praćenja epidemiološke situacije ne izmijene odluku.

Iz Službe za zapošljavanje KS su nam kazali da su sva redovna javljanja na biro odgođena, a s obzirom na to da je još na snazi mjera socijalne distance, prilagodili su i rad svojih biroa u skladu sa svim ostalim mjerama koje su na snazi.

Tokom aprila na evidenciju nezaposlenih u KS prijavljeno 3.048 osoba

“Dok traju vanredne mjere mi korisnicima naših usluga savjetujemo da koriste alternativne načine prijave, u prvom redu elektronskim putem. JU Služba za zapošljavanje KS će pratiti upute Kantonalnog kriznog štaba i dalje postupati prema njima. Dakle, osobe koje su ostale bez posla tokom trenutne krize se i dalje prijavljuju na evidenciju putem e-maila ili putem faksa i pošte, a sve informacije mogu dobiti pozivom na kontakt telefon koji se nalazi na našoj web stranici”, naveli su.

Tokom aprila na evidenciju nezaposlenih Službe za zapošljavanje KS prijavljeno je 3.048 osoba, a ukupan broj nezaposlenih u KS zaključno s 8. majem je 63.626, od čega je 5.482 radnika dobilo otkaze od proglašenja stanja prirodne nesreće 18. marta na području Federacije BiH. Naveli su i taj podatak da je 1.960 privrednih subjekata u KS otpustilo radnike u tom periodu.

“Pratimo tu dinamiku o čemu najbolje govori podatak da smo u maju za april uplatili 358.797 KM za 69.978 korisnika zdravstvenog osiguranja. Također smo isplatili 1,3 miliona KM za 3.132 korisnika novčane naknade koja se ostvaruje također preko Službe za zapošljavanje KS. Pripremili smo i pet novih programa aktivne politike zapošljavanja (za sufinansiranje zdravstvenih radnika, posao za sve, prekvalifikacija i dokvalifikacija, sufinasiranje pripravnika i program za sufinansiranje osoba koje su pet i više godina na birou. Paraleno s tim radimo i na rebalansu budžeta koji ćemo opet prilagoditi novonastalim okolonostima i prioritetima”, poručili su.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu znatno povećan broj nezaposlenih

I u Hercegovačko-neretvanskom kantonu su odgođena redovna javljanja, prijave na evidenciju nezaposlenih se vrše e-mailom i faksom, a na ovoj stranici možete pronaći šta je potrebno od dokumentacije.

Dodali su i to da je i u ovom kantonu znatno povećan broj nezaposlenih. Kako su naveli, 16. marta on je iznosio 30.001, a sada je povećan za 2.218 osoba.

“Poređenja radi, broj novoprijavljenih nezaposlenih osoba je u februaru ove godine bio 871, u martu 660 (treba uzeti u obzir da tokom trećeg mjeseca nismo primali prijave u periodu od 13. do 24. marta u skladu s uputama za zaštitu), u aprilu 2.352, te u periodu od 1. maja do danas 270 novih registriranih nezaposlenih osoba”, istakli su iz Službe za zapošljavanje HNK.

I u Tuzlanskom kantonu je ista situacija kada je riječ o prijavama i redovnom javljanju. Kako su dodali, jedino se promijenilo radno vrijeme koje više nije skraćeno, već se svakim danom radi od 8:00 do 16:30 sati u dvije smjene.

“Trenutno pravimo strategiju i plan kako da se na najbolji način osigura poštivanje svih epidemioloških mjera nakon što bude odobreno da ljudi dolaze u naše prostorije i da se prijavljuju. Veoma je bitno da se izbjegnu gužve”, istakli su.

I u Tuzlanskom kantonu se broj nezaposlenih svakodnevno povećava od 16. marta.

“Statistika Službe za zapošljavanje u prva tri mjeseca ove godine govori da je na kraju januara ukupan broj nezaposlenih bio nešto veći od 74.300, u februaru je došlo do blagog smanjenja na oko 73.800, kao i u martu, kada je bez obzira na pandemiju broj nezaposlenih opadao i iznosio nešto više od 73.600. Prema posljednjim statističkim podacima, od kraja aprila 2020. godine na evidenciji Službe za zapošljavanje TK nalazi se oko 78.600 nezaposlenih osoba i kada se ovi podaci uporede vidi se veliki rast prijava na biroe”, naglasili su iz Službe za zapošljavanje TK.

U Zeničko-dobojskom kantonu se sve prijave redovno ažuriraju

Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona je također odgodila sva redovna javljanja na biroe, a nove prijave se vrše putem e-maila ili pošte. Kako su naveli, svi zahtjevi se redovno ažuriraju, a svi nezaposleni koji svoja prava ne mogu ostvariti elektronskim putem to mogu uraditi na info pultovima biroa.

“Na evidenciji Službe za zapošljavanje ZDK 30. aprila ove godine registrovano je 57.447 nezaposlenih, što je za 3.185 više u odnosu na 31. mart kada su na evidenciji službe bile 56.262 osobe. Iz navedenih podataka vidljivo je da se broj nezaposlenih povećao utjecajem stanja nesreće u FBiH, uzrokovane koronavirusom”, kazali su iz Službe za zapošljavanje ZDK.

U Republici Srpskoj bi u toku ove sedmice moglo doći do promjene trenutne odluke

I u Republici Srpskoj važe iste mjere kada je riječ o pravilima javljanja i prijavama na evidenciju Zavoda za zapošljavanje. Kako su dodali, očekuje se da već tokom ove sedmice dođe do moguće izmjene ove odluke i da se počne raditi u punom kapacitetu i s normalnim funkcionisanjem, s obzirom na to da je već počelo popuštanje mjera.

“Od 18. marta na području Republike Srpske proglašena je vanredna situacija. U vezi s tim, usljed pandemije na evidenciju nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje prijavila se 2.531 osoba kojoj je prestao radni odnos u periodu od 19. marta do 30. aprila ove godine”, poručili su iz Zavoda za zapošljavanje RS-a.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.