U ITALIJI PROBLEMI SA ZAŠTITNIM MASKAMA ZBOG CIJENE

Italijanske vlasti pokušavaju da ispune obećanje o okončanju špekulacija o cijeni maski za lice i njihova nastojanja izazvala su nestašicu ovog dijela zaštitne opreme.

Zvaničnik italijanske administracije Domeniko Arkuri odredio je 26. aprila maksimalnu cijenu od pola evra za masku.

Međutim, od tada je gotovo nemoguće pronaći maske po toj cijeni. Nekoliko maloprodajnih lanaca kupilo je maske po većoj cijeni i odbijaju da ih prodaju po određenom iznosu kako bi izbjegli gubitke.

Arkuri je 2. maja objavio da je postignut dogovor sa supermarketima i apotekama, te da je ponudio državnu odštetu maloprodaji i distributerima za gubitke.

Međutim, ni time nije ostvaren napredak, jer su apoteke u Rimu dobile ograničenu količinu maski po cijeni od pola evra i one su odmah rasprodate.

Zvaničnik farmaceutskog udruženja “Federfarma” Marko Kosolo rekao je da veći gradovi poput Milana i Torina nisu dobili maske.

Pojedini analitičari kritikovali su Arkurija zbog pokušaja da fiksira cijene.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE