STRUČNJAK KOJI JE OTKRIO EBOLU ZARAZIO SE KORONOM: POSVETIO SAM SVOJ ŽIVOT BORBI PROTIV VIRUSA I KONAČNO MI SE OSVETIO

Peter Piot, mikrobiolog koji je 1976. sudjelovao u otkriću virusa ebole i direktor fakulteta London School of Hygiene and Tropical Medicine, ispričao je kako skoro umro nakon što se zarazio koronavirusom.

Piot nikada ranije nije bio ozbiljno bolestan. Nakon 40 godina proučavanja zaraznih bolesti poput ebole i AIDS-a rekao je da ga je virus ovoga puta “ipak dohvatio”. Poznati naučnik još se uvijek oporavlja od COVID-19. Tokom zaraze dobio je tešku upalu pluća i bio je hospitaliziran.

U svom prvom intervjuu nakon bolesti Piot je ispričao kako je 19. marta dobio visoku temperaturu i počeo imati jake glavobolje, piše The Guardian. Imao je i druge simptome, koje tada nije povezao s koronavirusom.

  • Boljela me lobanja i kosa, što je bilo bizarno – rekao je u intervjuu za belgijski časopis Knack.

Posumnjao je na to da se zarazio koronavirusom, ali pošto nije odmah kašljao, smatrao je da će preboljeti COVID-19 s lakšim simptomima.

  • Posvetio sam svoj život borbi protiv virusa i konačno mi se osvetio. Sedam dana sam balansirao između neba i zemlje, na rubu onoga što je moglo biti moj kraj – rekao je Piot.
  •  Nikada nisam bio ozbiljno bolestan i nisam uzeo dan bolovanja posljednjih 10 godina. Živim prilično zdravim životom i redovito se krećem. Jedini faktor rizika je bila moja dob – imam 71 godinu. Optimist sam pa sam mislio da će to proći – dodao je.

Dobio ozbiljnu upalu pluća

Nakon dvije sedmice samoizolacije Piot je završio u bolnici. Imao je opasno nisku razinu kisika.

  • Drago mi je što sam prebolio koronu, a ne ebolu. Iako sam jučer pročitao naučno istraživanje koje tvrdi da je vjerovatnoća da ćete umrijeti 30 posto ako u britanskoj bolnici završite s COVID-19. To je otprilike jednaka stopa smrtnosti kao i za ebolu 2014. u zapadnoj Africi – ispričao je Piot.
  •  Slikali su mi pluća i ustanovljeno je da imam ozbiljnu upalu, tipičnu za COVID-19, kao i bakterijsku pneumoniju. Stalno sam se osjećao iscrpljeno, dok normalno uvijek prštim od energije. To nije bio samo umor nego potpuna iscrpljenost; nikada neću zaboraviti taj osjećaj. Morao sam biti hospitaliziran, iako sam u međuvremenu bio negativan na virus. To je također tipično za COVID-19. Virusa više nema u našem tijelu, ali posljedice osjećamo sedmicama – rekao je.
  •  Zabrinuo sam se da će me staviti na respirator jer sam pročitao publikacije koje pokazuju kako taj postupak povećava vjerovatnoću smrtnog ishoda. Prilično sam se uplašio, ali srećom su mi dali kisik i djelovalo je. Dakle, završio sam u sobi za izolaciju u predsoblju odjela intenzivne njege – dodao je.

Nije mogao govoriti

  • Dijelio sam sobu s beskućnikom, čistačem iz Kolumbije i muškarcem iz Bangladeša. Sva trojica su bila dijabetičari. Bio sam usamljen, niko od nas nije imao volje i snage za razgovor. Sedmicama sam mogao samo šaptati. Čak i sada teže govorim u večernjim satima – prisjetio se poznati mikrobiolog.

Peter Piot pušten je iz bolnice nakon sedam dana, ali se nakon nekoliko dana opet vratio jer je imao “pneumoniju uzrokovanu takozvanom citokinskom olujom”.

Napad virusa ponekad može izazvati pretjeranu obrambenu reakciju koja se očituje kao citokinska oluja. Takve pretjerane reakcije obično uzrokuju oštećenja tkiva domaćina i bolove u zglobovima. Problem se dalje komplicira ako se obnavljanje tkiva ne odvija kako treba pa u njima nastaju ožiljci. Jake upale mogu čak uzrokovati sistemske citokinske oluje koje potom mogu izazvati oštećenja u brojnim organima i njihovo otkazivanje.

Piot se još uvijek oporavlja i upozorava da još puno trebamo naučiti o ovoj pandemiji.

  •  Bit će stotine hiljada ljudi diljem svijeta, a možda i više, kojima će trebati tretmani poput dijalize bubrega do kraja života. Učimo s vremenom. Zato me nerviraju oni komentatori koji bez puno uvida u situaciju kritikuju naučnike i političare koji se trude suzbiti širenje epidemije. To nije u redu – rekao je Piot.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.