REKONSTRUKCIJA POČELA: ZA DTV PARTIZAN U KREKI IVNESTICIJA VRIJEDNA 450.000 KM

Sedam mjeseci nakon javne prezentacije projekta, u tuzlanskom naselju Kreka počela je rekonstrukcija zgrade Društva za tjelesno vaspitanje (DTV) „Partizan“, objekta koji je izgrađen 1894. godine, u vrijeme Austrougarske monarhije, a koji je usljed zapuštenosti srušen 2017. godine.

U projekat, koji bi trebao biti realizovan u narednih pet mjeseci, bit će uloženo oko 450.000 KM. Glavninu sredstava osigurala je Gradska uprava Tuzla, dok je 85.000 KM uplatila Vlada Kantona Sarajevo u vrijeme premijera Edina Forte.

Početku radova, na poziv Udruženja građana „Kreka“, prisustvovao je je bivši premijer KS, koji je izrazio zadovoljstvo što je izgradnja objekta počela onako kako je dogovoreno s vlastima Tuzle.

  • Za vrijeme prošle Vlade KS, smo išli u više gradova nudeći određene projekte, a jedan od onih koje smo podržali jeste rekonstrukcija zgrade DTV „Partizan“ u Kreki. Ideju je podržao i gradonačelnik Tuzle i danas sam, kao građanin, došao na poziv UG „Kreka“, koje je bilo inicijator našeg ulaska u ovaj posao – kazao je Forto.

Objekat DTV „Partizan“ za vrijeme vladavine Austrougarske monarhije u BiH bio je utočište članova Gombolaškog, a kasnije Sokolskog društva.

Poslije Drugog svjetskog rata objekat je služio kao dom Društva za tjelesno vaspitanje koje je bilo jedno od najmasovnijih u bivšoj Jugoslaviji.

Tokom posljednjeg rata objekat je očuvan i bio je u funkciji sve do 1995. godine kada je izuzet za potrebe izbjegličkih općina i skladištenje humanitarne pomoći, nakon čega je devastiran i srušen.

  • Objekat ima važnu kulturno-istorijsku pozadinu i tradiciju i moram istači zahvalnost gradskim vlastima koje su prihvatile našu icijativu o rekonstrukciji objekta, kakav je potrebao stanovnicima ovog dijela Tuzle – kazao je predsjednik UO UG „Kreka“, Derviš Čičko.

Planirano je da se u rekonstruisanoj zgradi zadrže gabariti kao kod prethodnog objekta, sa dvije osnovne funkcionalne cjeline,  ambulantom, prostorijama Mjesne zajednice i UG “Kreka”, te multifunkcionalnom salom za održavanje sastanaka i drugih društvenih i kulturnih sadržaja.

Ukupna korisna površina prizemlja objekta iznosi oko 320 m2.  Investitor objekta je Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzla.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE