MENSA BIH ORGANIZUJE TESTIRANJE INTELIGENCIJE U SARAJEVU

20 jun | 14:01

Mensa BiH organizovaće testiranje inteligencije u Banjoj Luci, u subotu, 13. jula 2019. godine, i u Sarajevu, u subotu, 20. jula 2019. godine.Testiranje u Banjoj Luci održaće se u terminima od 11:00 i 12:00 časova na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, Bulevar vojvode Petra Bojovića bb (Univerzitetski grad).

Testiranje u Sarajevu održaće se u terminu od 11:00 časova na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Trg oslobođenja – Alija Izetbegović 1. Prijave za testiranje se podnose putem online formulara koji se nalazi na našoj internet stranici www.mensa.ba ili na licu mjesta, uz napomenu da je broj mjesta ograničen. Prijavljivanje putem formulara biće otvoreno 7 dana prije testiranja. Zainteresovani kandidati mogu dobiti više informacija na: https://mensa.ba/testiranje/. Mensa BiH koristi ovu priliku da pozove sve one koji su bilo kada polagali standardizovani Mensin test inteligencije te zadovoljili uslov za učlanjenje a državljani su BiH da se jave na e-mail adresu: info@mensa.ba ukoliko žele da se učlane, s obzirom da se članstvo obnavlja na godišnjem nivou od jula mjeseca svake godine.

Šta je Mensa?

Mensu su osnovali advokat Roland Beril i naučnik dr. Lens Ver u Engleskoj davne 1946. godine, s idejom da njeni članovi budu isključivo osobe s visokim stepenom inteligencije. Mensa širom svijeta okuplja hiljade osoba čija utvrđena inteligencija spada u gornjih 2% opšte populacije, s ciljem upoznavanja, druženja i učestvovanja u različitim aktivnostima.

Članstvo u Mensi ostvaruje se samo na jedan način: polaganjem testa inteligencije kojim se utvrđuje kvocijent inteligencije (IQ) pri čemu minimalni ostvareni rezultat mora biti 133 ili više po Bineovoj, odnosno 148 i više po Katelovoj skali. Iako u javnosti postoji mit o Mensi kao udruženju ‘genijalaca’ ili ‘izuzetnih intelektualaca’, u realnosti je stvar bitno drugačija jer kroz udruženje osobe visokog IQ samo imaju mogućnost da upoznaju osobe sličnih potencijala, da se s njima druže, razmjenjuju ideje i iskustva, i ukoliko žele, da pokreću zajedničke projekte ozbiljnog ili zabavnog karaktera.

Jako je važno naglasiti da je visok IQ samo potencijal za ostvarivanje velikih rezultata i nikako NE predstavlja sinonim za pamet iako javnost često tako doživljava članove Mense. Mensa BiH je priznata od strane međunarodne Mense (Mensa International Limited – MIL) i ima status tzv. Mense u osnivanju. Kao takva ima mogućnost da učestvuje u različitim aktivnostima u regionu, da njeni članovi učestvuju na godišnjim skupovima Mense itd.

S obzirom na to da Mensa širom svijeta okuplja više od sto hiljada članova, često imamo mogućnost da preko svojih kontakata pomognemo našim članovima koji namjeravaju da se usavršavaju, školuju i sl. Mensa BiH trenutno broji preko 180 članova iz cijele BiH. Redovna okupljanja se zakazuju u Sarajevu i Banjoj Luci jer je tamo najveća koncentracija članova. Pored toga, članovi se druže i na Godišnjoj skupštini koja se održava u junu ili u septembru.

Testiranje

Test je pismeni i ima 36 zadataka, a vrijeme za rješavanje je 40 minuta. Test je grafičkog karaktera i nije potrebno nikakvo pripremanje, niti predznanje. Zadaci su logički sa ponuđenim odgovorima.

Testovi se rade pod nadzorom ovlašćenog psihologa Mense BiH. Mensa BiH omogućila je svim zainteresovanim kandidatima da prije službenog testiranja provjere svoj IQ putem mobilne aplikacije (samo za Android) ili putem web aplikacije (za sve ostale uređaje). Rezultati ovog probnog testa daju samo okvirni rezultat IQ-a.

Za tačan rezultat i validan dokument potrebno je pristupiti službenom Mensa testiranju. Rezultati testa su povjerljivi i poznati su samo psihologu Mense BiH. Rezultati se dostavljaju isključivo kandidatu, putem redovne pošte.

Testiranje je moguće samo za osobe starije od 17 godina na dan testiranja. Na testiranje je neophodno donijeti neki lični dokument sa fotografijom zbog identifikacije i provjere datuma rođenja! Na test je moguće izaći najviše tri puta tokom života i razmak između testiranja mora biti najmanje godinu dana.

Cijena testiranja je 20 KM, a za đake, studente i penzionere 15 KM. Uplate se vrše na licu mjesta, prije samog testiranja.

Za dodatne informacije molimo da se javite na info@mensa.ba.(Hayat / Foto: Promo)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE