ANĐELKO DELIĆ, MAJEVIČKI VODENIČAR, RADI I U VRIJEME PANDEMIJE: OTKAKO JE SVIJETA, UVIJEK NAS JE NAPADALA NEKA KORONA

Vodeničar Anđelko Delić, pričljivi čovjek iz Priboja kod Lopara, radi i u vrijeme pandemije koronavirusa. Za njega posla uvijek ima, a o pošasti koja je nasrnula na cijelu planetu kaže: „Korona k'o korona.

Od nastanka svijeta do današnjih dana uvijek je bilo neke korone.“

Dok vodenički točak ravnomjerno pokreće kamen koji neumorno melje brašno na rječici Janji, Anđelko priča kako je narod nekada velike epidemije prepoznavao kao veliku ljudsku nevolju i nesreću.

Zna on i za glad, kada je kao dječak u Drugom svjetskom ratu po sedam dana preživljavao jedući samo šljive.

Avaz
  • Događalo se, razboli se i pomre narod, pa se na kraju i to zaboravi. Opasna je bila i variola vera sedamdesetih godina prošlog stoljeća. I ona je trovala sve pred sobom. Ovaj virus danas je malo manje opasan. Historija će tek pokazati kakva je ovo pošast. Naša i sudbina naših predaka vezana je za neku koronu, neko stradanje, pa su se i oni doseljavali u ove krajeve, bježeći od nečega. Kroz historiju je toga uvijek bilo – govori Delić.

Anđelko kaže da je, otkako mu je internet dostupan, puno toga naučio, a i sada, u vrijeme pandemije, informira se i uči o koroni, pie Avaz.

  • I to ćemo mi pobijediti. Medicina je napredovala i produžila ljudima životni vijek. Uz bijeli luk, dobru hranu, čist zrak, izdržat ćemo – poručuje poznati majevički vodeničar.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

DONIRALA BUBREG VOLJENOM ADNANU I TAKO MU SPASILA ŽIVOT

0
Život je otvorena prazna knjiga u kojoj vrijeme piše stranice gusto kucanog teksta i svjedoči da vrijeme nije samo puki protok, nego milost Onog koji stvara.